Ds. M. A. Kempeneers
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 februari 2020 door Patrick Simons

Groot aantal leesdiensten in Nederland: "Zou wel eens veroorzaakt kunnen worden door kerkelijke verdeeldheid"

Vanwege een tekort aan predikanten wordt er in de meer behoudende kringen van de reformatorische gezindte vaak ‘leesdienst’ gehouden op zondag. Een ouderling leest daarbij een preek van een predikant voor. Het Reformatorisch Dagblad sprak over dit bijzondere fenomeen met ds. M. A. Kempeneers, christelijk gereformeerd predikant in Katwijk aan Zee.

De predikant denkt dat een leesdienst typisch Nederlands is. Wanneer het al in het buitenland voorkomt, denkt hij dat dit komt door geëmigreerde Nederlanders of hun nageslacht. “Het grote aantal leesdiensten in Nederland zou weleens veroorzaakt kunnen worden door de kerkelijke verdeeldheid. Kijk rond in Katwijk aan Zee. Hoeveel gemeenten zijn hier niet, ook gemeenten die in een aantal opzichten aan elkaar verwant zijn, maar toch gescheiden optrekken. In al die gemeenten moeten op zondag toch maar voorgangers beschikbaar zijn.”

Kempeneers benadrukt dat een leesdienst een volwaardige eredienst is. “Hoeveel zegen heeft de Heere al niet op leesdiensten willen geven? Liever een goede leespreek, dan een preek waarmee van alles mis is.”

Leest het hele interview in het Reformatorisch Dagblad.

Reacties

O
De eisen zijn veel te hoog en ook onbijbels. Waren de apostelen zo hoog geleerd?? Kom op zeg. Tuurlijk is onderwijs goed.
r
goed je best gedaan Ten Napel

A
Nu ik heb een academische opleiding ik preek in de GKV/NGK en ook wel CGK en ook in combinatie kerken.

Ik ben afgestudeerd aan de ETF en ik ben bereid in Nederland op een redelijke afstand van Joure te preken, voor te gaan het Woord te bedienen. A. ten Napel mijn gegevens staan in het blauwe boekje van de NGK alle bevoegdheden zijn verlengd i.t.t. wat dit boekje vermeldt

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.