netflix
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

19 februari 2020 door Patrick Simons

Predikanten in gesprek over films en series: "Wie overspel naspeelt, doet ook echt overspel"

Ook in de reformatorische gezindte wordt er steeds vaker naar films en series gekeken. Waar deze dingen vroeger nog letterlijk buiten de deur werden gehouden, is dat vandaag de dag haast onmogelijk. Het Reformatorisch Dagblad ging erover in gesprek met twee predikanten: ds K. J. Kaptein van de herstelde hervormde kerk in Ridderkerk en ds. M. Krooneman van de Hervormde Gemeente in Noordhorn-Saaksum.

Volgens ds. Kaptein nemen jongeren snel de manier van denken uit films en series over. “Ze accepteren bepaald taalgebruik sneller, gaan anders denken over seksualiteit en vallen niet meer van hun stoel als iemand een alternatieve relatie aangaat. De opvattingen over leven en dood veranderen.” Hij voegt daaraan toe dat hij zich afvraagt of totale afscherming in deze tijd nog wel mogelijk is. “Daarom moeten we als ouders en ambtsdragers niet doen alsof die beelden er niet zijn, maar met jongeren in gesprek gaan.”

“We zijn niet meer zo gauw gechoqueerd van heftige beelden”, vertelt hij even later. “In een film als ‘Titanic’ sterven er meer dan duizend mensen in het ijskoude water. Daar zit iedereen dan een avondje naar te kijken voor het amusement. Ik denk niet dat je alle gruwelen moet willen zien om te beseffen hoe ernstig iets is.”

Maar is dat in een boek niet hetzelfde? “Dat vind ik anders”, stelt ds. Krooneman. “Een schrijver schrijft iets op, hij speelt het niet na. Al vraag ik me af of een zonde naspelen hetzelfde is als die zonde doen in het gewone leven. Voor een gespeelde schietpartij, waarbij niemand echt pijn lijdt, vind ik dat een minder makkelijke vraag dan voor een seksuele scène. Het lijkt mij duidelijk dat wie overspel naspeelt, ook echt overspel doet.”

Lees het hele artikel in het Reformatorisch Dagblad.

Reacties

K
Ik zou deze dominees dringend willen adviseren niet te denken vanuit wat zondig is en wat niet, en wat je wel kan kijken en wat niet, maar films en series gebruiken als aanknopingspunt om een gesprek aan te gaan over wat echt belangrijk is in het leven.
O
Wbt boeken dat kan ook een verkeerde werking op jouw hebben. Vaak als je een boek kiest en je kijk er een beetje in en leest de achterkant weet je vaak al genoeg. Verder is ons normbesef wel aardig afgezakt. Bijv als ik kijk hoe samenwonen steeds meer geaccepteerd wordt. Jezus zegt niet voor niks als Ik terugkomt zal ik dan nog wel het geloof vinden.
A
Dit is m.i. geen wijze reactie, Kees. Een predikant zegt: "Het lijkt mij duidelijk dat wie overspel naspeelt, ook echt overspel doet." Dit is helemaal waar. Er wordt gedoeld op een realistische voor de camera 'gespeelde' scene. Twee mensen (acteurs) die geen relatie met elkaar hebben, hebben dan wel werkelijk seksueel contact met elkaar. Dat kan niet anders dan ontucht genoemd worden. 'Dood schieten' kun je suggereren, 'seks hebben' in een film kan niet anders dan in werkelijkheid plaatsvinden voor de camera.
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.