Judith Stoker
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

19 februari 2020 door Judith Stoker

Second love is niet aantrekkelijk - het is verwoestend

‘Second love, binnen 24 uur een date!’ Ik zit in de auto onderweg naar huis als mijn oog valt op de poster in het bushokje langs de weg. Op het bankje in het bushokje zit een vrouw. Zou ze getrouwd zijn? Heeft ze de poster gezien en loopt het misschien al langere tijd niet lekker tussen haar en haar partner? Een second love kan dan een aantrekkelijk idee zijn.

Terwijl ik door rijd laat ik mijn gedachten de vrije loop. De afgelopen jaren heb ik heel veel stellen gesproken in mijn praktijk waarbij één van de partners (of soms ook beiden) er een ander op na hield. Met alle gevolgen van dien.

Vreemdgaan
‘Ik zag het niet aankomen. Ik hield van hem en ik dacht echt dat we het samen goed hadden. Hij was de laatste tijd wel wat afwezig maar ik dacht dat dat te maken had met de reorganisatie op het werk. Het zou wel weer goed komen als dat voorbij was.’

Woede, verdriet, opluchting, schaamte, schuld, wantrouwen, teleurstelling, een diep gevoel van afwijzing… zomaar wat gevolgen van vreemdgaan.

‘Het viel me wel op dat ze veel op haar telefoon zat en ook dat ze veel meer aan haar uiterlijk deed dan anders als ze een avond weg ging. Toen ik er naar vroeg maakte ze er een grap van en zei dat ik niet zo achterdochtig moest doen.’

‘Misschien had ik het niet moeten doen, maar ik ben haar gevolgd. Tot mijn verbijstering reed ze rechtstreeks naar het huis van mijn beste vriend. Ik zag hoe hij haar begroette. Mijn wereld stortte in. Ik was woedend, teleurgesteld, verdrietig en voelde me verraden en in de steek gelaten.’

‘Had ik mijn onderbuikgevoel maar serieuzer genomen… Achteraf gezien speelde het al jaren. Ik zei steeds tegen mezelf: ‘Doe niet zo stom, je verbeeldt het je maar.’ Tot ik in zijn weekendtas dat luchtje vond. Het cadeaupapiertje zat nog los in de tas. Toen ik hem confronteerde ontkende hij eerst ook nog.’

Woede, verdriet, opluchting, schaamte, schuld, wantrouwen, teleurstelling, een diep gevoel van afwijzing… zomaar wat gevolgen van vreemdgaan. Second love… het lijkt misschien woest aantrekkelijk, maar het is verwoestend!

Normaal
Het plaatje van de second love poster blijft in mijn gedachten hangen. Ik voel me steeds bozer worden. Heb de neiging om terug te rijden en te kijken of ik de poster uit het bushokje kan verwijderen. Maar dan moet ik waarschijnlijk eerst een steen door de ruit gooien. Dat kan natuurlijk niet.

Ik voel me steeds bozer worden. Heb de neiging om terug te rijden en te kijken of ik de poster uit het bushokje kan verwijderen.

Binnen 24 uur een date. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is dat je je partner belazert met een ander. Gewoon op een reclamebord aan de kant van de weg, waar iedereen langs komt, jongeren, kinderen, singles, getrouwden. Op de plek waar ook reclame wordt gemaakt voor steun bij ernstige ziektes als kanker of ALS, waar supermarkten en telecombedrijven hun waren aanprijzen. Algemeen geaccepteerde doelen en producten. En nu hangt second love daar. Als tip dat je dat toch zeker een keer gedaan moet hebben, het is heel normaal toch?

Het maakt me boos, dat er reclame gemaakt wordt voor iets dat een ander kapot maakt. Jij een spannende, opwindende, leuke date, je partner en gezin aan gruzelementen. Maar dat wordt er niet bijgezegd. Sterker nog, op de site van second love kun je zelfs tips vinden hoe je je partner om de tuin kunt leiden.

Ik vind het niet normaal. Het maakt me woest.

Second love of eerste liefde?
Ze redden het niet allemaal, de stellen die bij mij komen nadat het vreemdgaan is uitgekomen. Soms is er onherstelbare schade aangericht of wil de ander de second love niet opgeven. Heel vaak is er al een jarenlang patroon van ruzie of vervreemding van elkaar aan de gang en is het vreemdgaan de doodsklap op de relatie. De pijn, boosheid en het verdriet, maar ook het gevoel van eigenwaarde dat aan gruzelementen ligt zijn enorm. Als er kinderen in het spel zijn, is het nog ingrijpender. Verwoestend.

Doe wat je kunt doen om jouw relatie te redden en nieuw leven in te blazen. Je zult vast niet binnen 24 uur resultaat hebben, maar je voorkomt een hoop ellende.

Toch zie ik ook mooie dingen gebeuren in mijn praktijk. Als beide partners verder willen, als ze de ander (hoe moeilijk ook) een kans willen geven en ze kiezen voor een weg van herstel. Het kan echt, terug naar waar die eerste liefde, meestal verliefdheid, ontstaan is. Samen kijken naar waar de relatie uit het gezamenlijke spoor is gelopen en waar partners elkaar zijn kwijtgeraakt. Dwars door de pijn en het verraad heen, door de eenzaamheid of de leegte die er was. Kijken naar hoe er ruimte ontstaan is voor die second love. Een proces van vergeving ingaan. Opnieuw bouwen aan vertrouwen. Elkaar leren kennen op een nieuwe, diepgaandere, manier.

Second love… met je eigen partner!

S.A.M.E.N.
Het herstel van een vertrouwensbreuk is een proces dat veel tijd en energie vraagt. In mijn praktijk werk ik graag met het, door Ferdinand Bijzet ontwikkelde, programma S.A.M.E.N. Dit online programma kunnen stellen zelf aanschaffen en volgen. In 5 modules die allemaal een aantal lessen hebben kijken beide partners naar hoe het vreemdgaan heeft kunnen gebeuren, wat de gevolgen zijn en hoe je kunt bouwen aan een gezonde relatie. Sommige stellen hebben er genoeg aan om dit programma door te werken maar ik heb ook veel echtparen die daarnaast ondersteunende gesprekken hebben in mijn praktijk.

Wil je er meer over weten, het gratis e-book downloaden of het programma aanschaffen kijk dan op de website.

Voorkomen is beter dan genezen!
Misschien rijd jij de komende tijd langs zo’n bushokje, of hoor je de reclame op radio, tv of internet langskomen. Het zou zomaar kunnen dat je denkt: ‘Zal ik?’ Als jouw relatie in het slop zit, je teleurgesteld bent, je in een sleur zit of je het gevoel hebt dat jullie elkaar niet begrijpen, dan kan zo’n avontuur aantrekkelijk lijken. Merk je dat bij jezelf dan zou ik je willen feliciteren! Niet omdat het zover gekomen is, maar omdat je je bewust geworden bent dat je iets te doen hebt.

Second love is niet aantrekkelijk. Het is verwoestend.

Lijkt second love jou wat? Zie het als een grote rode alarmknop die met veel lawaai afgaat. Er is werk aan de winkel. Neem je relatie onder handen, investeer in de ander, wees eerlijk over je gevoelens (vertel wat de second love reclame met je doet) en ga desnoods in therapie. Doe wat je kunt doen om jouw relatie te redden en nieuw leven in te blazen. Je zult vast niet binnen 24 uur resultaat hebben, maar je voorkomt een hoop ellende.

Echte liefde zoek je niet buiten de deur. Second love is niet aantrekkelijk. Het is verwoestend.

Judith Stoker is psychosociaal therapeut en schrijfster. Klik hier om haar website te bezoeken.

Reacties

A
Een groot verschil: cocaïne verwoest jezelf, vreemdgaan ook je partner en je gezin!
H
Ik zie in vergelijking weinig verschil met het aanprijzen van een restpartijtje cocaïne
Het maakt mij ook boos die second love posters. Zelf zijn we 13 jaar geleden door een proces gegaan omdat mijn man meerdere keren vreemd gegaan is. God zelf heeft ons door deze moeilijke periode heen geleid en ons inzichten gegeven waar we beide aan moesten werken en we beide elkaar niet begrepen. Door vergeving en genade ( een proces) mogen we nu al 28 jaar getrouwd zijn maar deze posters zijn verwoestend voor de samenleving. Zonde is zonde, maar deze zonde heeft zoveel meer gevolgen dan mensen beseffen.
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.