Graftombe van Ester en Mordechai
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 februari 2020 door CIDI

Iraniërs dreigen met ontheiliging Joodse graftombe van Ester en Mordechai

Een Iraanse militie heeft opgeroepen om de historische Joodse graftombe van Ester en Mordechai in Hamadan te verwoesten. In een verklaring zeggen militante studenten, verbonden aan de Iraanse Revolutionaire Garde, de tombe om te willen bouwen tot een Palestijns consulaat, laat het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) weten.

Volgens nog onbevestigde berichtgeving probeerden leden van de Iraanse paramilitaire militie Basij afgelopen zaterdag de tombe te bestormen. De studenten noemen het een “waarschuwing aan het Amerikaanse terroristische regime en de zionistische agressor”. De bestorming komt uitgerekend vier weken voordat Joden wereldwijd Poeriem vieren, het feest waarop het verhaal van koningin Ester en Mordechai centraal staat. Het Bijbelboek Ester vertelt hoe het tweetal, ongeveer 450 jaar voor de gangbare jaartelling, de Joden in het Perzische rijk wist te redden van een massamoord. 

De Basij is een uit honderdduizenden jonge mannen en vrouwen bestaande vrijwillige gewapende militie, die tot in de kleinste Iraanse gehuchten de orde handhaaft en de belangen van het moellahregime verdedigt. De acties van de Basij worden vooralsnog niet openlijk door het regime gesteund. 

Lees hier meer op de website van het CIDI.

Reacties

"En het werd in de kronieken opgeschreven in tegenwoordigheid van de koning"

Ester 2: 23b

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.