iran
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 februari 2020 door Patrick Simons

Iraanse christen vreest executie omdat hij niet weet wie de verrader van Jezus was

Reza Karkah vluchtte in 2003 vanuit Iran naar het Verenigd Koninkrijk. De kans bestaat echter dat hij geen asiel krijgt en terug moet naar Iran. Daar wacht hem naar eigen zeggen, opsluiting en wellicht zelfs executie. De reden? Hij kon bij de immigratiehoorzitting niet antwoorden op de vraag wie de verrader van Jezus was. De Christian Post vertelt zijn verhaal.

Karkah is doosbang om te worden teruggestuurd naar Iran. Hij stelt dat hem daar, door zijn bekering tot het christendom, een flinke straf wacht. De kans bestaat volgens hem zelfs dat hij wordt gedood. Tijdens een eerdere hoorzitting werd zijn verzoek om een verblijfsvergunning afgewezen. Hij vond het namelijk lastig om de in totaal 150 vragen die hem gesteld werden te begrijpen. Zo moest hij zijn favoriete passage uit de Bijbel noemen, werd hem gevraagd wie de verrader van Jezus was en moest hij in staat zijn om de denominatie te benoemen waarin hij werd gedoopt. Hij beantwoordde niet alle vragen correct. Daardoor was de rechter niet overtuigd dat hij een echte christen is en werd zijn aanvraag afgewezen.

Andrea Williams, directeur van het Christian Legal Center, is daar echter wel van overtuigd. “Reze Karkah is een moedig man die veranderd is door het evangelie en de hoop van de Heere Jezus Christus. Hier staat niet alleen het leven van Reza zelf op het spel, maar ook dat van zijn moedige en kwetsbare vrouw en hun prachtige dochter.”

“Mijn leven staan eigenlijk in de wacht”, reageert Reza zelf. “Wetende dat ik zomaar ineens van de straat kan worden geplukt, ben ik bang om het huis te verlaten. Iedere keer wanneer we naar buiten gaan, bidden we dat Jezus genadig is voor ons. Ik heb een nieuw leven opgebouwd met nieuwe hoop. Het is verschrikkelijk dat dit me zomaar ineens weer kan worden ontnomen.”

De eerste aanvraag van Karkah werd al in 2004 afgewezen. Vervolgens raakte hij dakloos en verslaafd aan drugs. De ontmoeting met zijn huidige vrouw veranderde alles. Samen kregen ze hulp van een lokale kerk. Ze kwamen beiden tot geloof en leerden Jezus Christus kennen. Na zijn doop heeft Karkah nooit meer drugs gebruikt en hij is ook actief lid van een kerk. De afgelopen vijf jaar heeft hij ook geen enkele misdaad meer begaan.

Home Office, de instantie die asielaanvragen in het Verenigd Koninkrijk beoordeelt, kwam eerder al negatief in het nieuws. Ook dat betrof een Iraanse christen. Zijn asielaanvraag werd afgewezen met een zeer opmerkelijke reden: het christendom was geen vreedzame religie. Het leverde internationale kritiek op waarna men beloofde om de zaak nogmaals te gaan bekijken.

Karkah heeft opnieuw asiel aangevraagd en is in afwachting van een volgende hoorzitting.

Lees meer bij Christian Post.

Reacties

Merkwaardig dat een minimale hoeveelheid exacte bijbelkennis vereist is voordat je je Christen mag noemen of als zodanig erkend wordt... Zijn degenen die dit "toelatingsexamen" bedacht hebben zelf wel Christen? Ben ik een super Christen als ik de bijbel uit mijn hoofd ken maar er niet naar leef zoals die man kennelijk wel doet?
IND moet kijken naar de vruchten. Aan de vruchten herken je de boom. Maar ja, dan moet je ook als instantie erkennen dat je in een links goddeloos land geworteld bent en zelf niet die vruchten draagt.....
M
Zo doet het ind het hier ook. Met vreze en beven moeten vluchtelingen ahw een examen doen in theologie. En door slechte vertaling raken ze nog meer in de war.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.