kruis
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 februari 2020 door Patrick Simons

Nieuw onderzoek: wat als de wereld uit 100 christenen zou bestaan?

Eind maart komt World Christian Encyclopedia 2020 uit. In dit academische naslagwerk zijn tal van interessante feiten over het christendom wereldwijd te vinden. Gisteren kwam al een pagina naar buiten waarop ‘christenen wereldwijd in 100 christenen’ getoond worden. De meest opvallende conclusie? De kerk is Nederland is allesbehalve representatief voor het wereldwijde christendom.

Er is bewust voor deze illustratie gekozen omdat men ervan overtuigd is dat op deze manier het eenvoudiger is om mensen een goed beeld te geven van het christendom wereldwijd. Het idee is simpel: wat als er maar honderd christenen zouden zijn? In dat geval zouden er bijvoorbeeld zestien Spaanstaligen zijn, waarmee deze taal het beste vertegenwoordigd is. Tien christenen zouden Engels spreken en acht Portugees. De Nederlandse taal is heel klein vertegenwoordig in de grote groep met ‘andere talen’.

Wanneer het gaat om de vertegenwoordiging per continent zien we dat Afrika koploper is. Van de 100 christenen leeft meer dan een kwart (26) op dit continent. Kort daarachter volgt Latijns-Amerika met 24 christenen. Europa staat op de derde plaats met 23 christenen. Er is ook gekeken naar de leeftijd van de christenen wereldwijd. Daarin valt op dat er vooral weinig ouderen zijn. In totaal zijn 26 van de 100 christenen onder de vijftien jaar. Slechts tien christenen zijn ouder dan 64 jaar en de rest zit daar tussenin.

In de illustratie is ook nog naar andere thema’s gekeken. Bijvoorbeeld naar de toegang tot internet. Wanneer de wereld uit 100 christenen zou bestaan, zouden 53 daarvan toegang hebben tot internet en 47 niet. Verder hebben 86 van de 100 christenen toegang tot schoon drinkwater. Er is zelfs naar ziektes gekeken. Zo zouden vijf van de 100 christenen malaria hebben en één zou besmet zijn met HIV.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.