iran
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 februari 2020 door Patrick Simons

Iraanse christelijke activiste vastgezet in 'gevaarlijkste vrouwengevangenis van het land'

Wekenlang was Fatemeh Mohammadi spoorloos. De 21-jarige christen en activiste blijkt nu echter vast te zitten in een van de meest beruchte vrouwengevangenissen in Iran. Diverse organisaties maken daar melding van.

Mohammadi werd in januari opgepakt toen ze aanwezig was bij een demonstratie tegen het Iraanse regime. Of ze ook daadwerkelijk meedeed met deze demonstratie is niet bekend. De demonstratie ontstond naar aanleiding van het neerhalen van een passagiersvliegtuig door de Revolutionaire Garde. Nadat Mohammadi werd opgepakt, was het vier weken lang angstvallig stil. Nu blijkt dat ze in de Qarchak-gevangenis zit.

Het is nog niet bekend waar ze voor aangeklaagd gaat worden en of ze op borgtocht vrij kan komen. De plaats waar ze gevangen zit is volgens een mensenrechtenorganisatie een hele gevaarlijke vrouwengevangenis. Niet voor niets kreeg de gevangenis eerder al te maken met sancties omdat de mensenrechten hier ernstig geschonden werden.

Christenen komen in Iran steeds meer onder druk te staan. Ze worden opgepakt en vastgezet, vaak zonder reden. Er lopen op dit moment ook verschillende rechtszaken tegen christenen in Iran. Overigens krijgt de zaak van Mohammadi internationaal veel aandacht, wat wellicht in haar voordeel kan werken.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen