vn
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 februari 2020 door Patrick Simons

Christelijke partijen en PVV zetten vraagtekens bij VN-lijst

Eerder deze week publiceerde de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties een lijst met bedrijven die zakelijke belangen zouden hebben in Israëlische nederzettingen. Het gaat in totaal om 112 verschillende bedrijven, waaronder enkele Nederlandse. SGP, ChristenUnie en de PVV hebben hier vragen over gesteld aan minister Blok van Buitenlandse Zaken.

Kees van der Staaij (SGP), Joël Voordewind (CU) en Raymond de Roon (PVV) vroegen zich af of de minister het met hen eens is dat dit op zijn minst een sterke politieke veroordeling is. Ze zijn bang dat dit alleen maar leidt tot verdere initiatieven van de BDS, een internationale beweging die zich inzet voor het boycotten van en sancties tegen Israël. Bovendien stellen ze dat de lijst wellicht ongewenst is omdat het helemaal niet verboden is om zaken te doen in betwiste gebieden zoals de Israëlische nederzettingen. Verder vragen ze zich af of de minister het eerlijk vindt dat de pijlen opnieuw op Israël gericht zijn en dat “andere betwiste gebieden wederom ongemoeid worden gelaten”.

Het huidige kabinet van Nederland heeft als standpunt dat het geen boycots tegen Israël steunt en SGP, CU en PVV vragen zich af of de naar buiten gebrachte lijst tegen het kabinetsstandpunt ingaat. Ze willen dat er afstand wordt genomen van de lijst. Er is vanuit de christelijke politieke partijen vaker harde kritiek op de wijze waarop de VN met Israël omgaat. Eind vorig jaar werden er nog acht nieuw resoluties tegen Israël aangenomen, terwijl tal van landen waar de mensenrechten aantoonbaar geschonden worden, de dans ontsprongen. Ook toen reageerden politici furieus. Voordewind zei destijds onder meer dat “het bashen van Israël heel snel moet stoppen”.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.