Ds. J. Westerink

God

13 februari 2020 door Jeffrey Schipper

'Ik geloof, maar volgens mij ben ik nog steeds niet bekeerd'

'Nu ik soms eens om bekering bid (wat ik dan echt meen), dan geeft God het me niet. Hij staat klaar om genadig te zijn heb ik wel eens gehoord, maar daar merk ik niks van. Naar mijn idee wil ik wel bekeerd worden en op God vertrouwen, maar hoe moet dat dan?!', wil een vragensteller weten in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Ds. J. Westerink geeft antwoord.

"Eigenlijk zou ik het liefst maar eens een poosje met je praten om er achter te komen waar jij precies mee zit en wat daarvan de achtergrond is", maakt de christelijke gereformeerde predikant duidelijk. "Nu zijn er voor mij een berg vragen en vind ik het moeilijk om jou antwoord te geven.

Maar goed, mag ik jou eerst wat vragen stellen? Wat is voor jou bekering en waarom wil jij eigenlijk bekeerd worden? (...) Ik krijg een beetje de indruk -als ik me vergis dan moet je me dat maar vergeven- dat voor jou bidden zoiets is als een bestellijstje indienen bij het loket van God en dat je vervolgens het bestelde ook meteen krijgt en mee kunt nemen. (...) Ga jij regelmatig naar de kerk en hoor je daar het Evangelie van de Heere Jezus. (...) Ik kom de Heere Jezus amper tegen in jouw brief en ik lees zo weinig over het zoeken van Hem in Zijn Woord en onder de prediking. Daar wil Hij Zich immers laten vinden."

De dominee uit Urk verwijst naar het tweede deel van dat hoofdstuk Johannes 1 over Johannes de Doper. "Die man preekt voor - mag ik het zo zeggen - een hele massa mensen, kerkmensen en mensen uit de wereld. Ergens tussen die mensen staat de Heere Jezus. Maar die mensen kennen Hem niet. Er komt een moment dat Johannes Hem aanwijst en zegt: 'Zie het Lam van God dat de zonde der wereld wegneemt.'

Dan zijn er twee jongemannen, die dat horen en iets doen wat die andere mensen niet doen. Ze lopen achter Jezus aan, krijgen contact met Hem en blijven bij Hem. Jaren later weet één van de twee nog precies hoe laat het toen was. Ze zijn toen leerlingen van Jezus geworden. En van Hem hebben ze geleerd wat het is om bekeerd te worden en te geloven en zalig te worden. Ze kwamen tot Jezus toen een prediker op Hem wees en ze bleven bij Hem.. Dat is de weg die de Heere je wijst en die de Heilige Geest je leren wil."

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

K
Bekeren is een opdracht en niet iets wat je van boven krijgt. Helaas wordt in sommige kerken bekering gezien als een diep ingrijpend geestelijk gebeuren van boven. En zolang dat niet gebeurd ben je niet bekeerd en ga je voor eeuwig verloren. De werkelijke vraag is of dus dat de persoon in kwestie niet weet of dat zij een ware gelovige is. Maar dat is geen vraag. Als je werkelijk gelooft, wil je Jezus volgen. En dan ga je ook op enig moment ervaren dat "bid en u zal gegeven worden" geen loze tekst is.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
CIP.nl crowdfundt voor De Hoop. Draag jij bij aan het meubilair, dat nodig aan vervanging toe is?