paus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 februari 2020 door Patrick Simons

Paus negeert oproep Amazone-synode om celibaat af te schaffen volledig

Paus Franciscus geeft voorlopig niet toe aan de wens van de Amazone-synode om ook gehuwde mannen toe te staan zich tot priester te laten wijden. Vanwege ene ernstig tekort aan priesters had een meerderheid van de Amazone-synode hem opgeroepen het celibaat op te heffen en vrouwelijke diakenen toe te staan. De geeft geen gehoor aan die oproep.

Dat komt naar voren uit het pauselijk schrijven ter afsluiting van de synode. Wat het meeste opvalt, is dat de paus helemaal geen woorden aan de oproep besteedt. Hij keurt het niet goed of af, maar negeert het simpelweg volkomen. Over het tekort aan priesters schrijft hij eigenlijk alleen maar dat men degenen die een “missionaire roeping tonen, moet aanmoedigen om in het Amazonegebied te gaan werken”.

De paus gaat wel in op het punt van vrouwelijke diakenen. Hij stelt dat vrouwen die in gemeenschappen in het Amazonegebied eigenlijk al een centrale rol spelen toegang moeten krijgen tot functies in de kerkelijke dienstverlening. Daar stelt hij echter direct bij dat dit alleen gaat om functies die niet te maken hebben met heilige wijding. Daar wordt ook het diakenschap onder verstaan waarmee de paus dus in feite geen toestemming geeft voor vrouwelijke diakenen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!