israel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 februari 2020 door Patrick Simons

VN brengt lijst met bedrijven naar buiten die banden hebben met Israëlische nederzettingen

Terwijl in grote gedeelten van de wereld de mensenrechten met handen en voeten worden getreden, mensen worden gemarteld en gedood om hun geloof en er hele bevolkingsgroepen worden onderdrukt, blijft de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties zich voornamelijk richten op Israël. Dit keer hebben ze een lijst opgesteld van bedrijven die banden zouden hebben met Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

Deze nederzettingen zijn volgens de VN en het internationaal recht illegaal. Daarom hebben ze besloten om een lijst te maken waarop alle bedrijven staan die banden zouden hebben met deze nederzettingen. Er staan ook verschillende Nederlandse bedrijven op de lijst. Het rapport van de OHCHR maakt melding van vier Nederlandse bedrijven: Booking.com, projectontwikkelaar TAHAL Group, telecombedrijf Altice Europe en investeringsmaatschappij Kardan. IIn totaal gaat om 112 verschillende bedrijven waarvan het overgrote merendeel zich in Israël zelf bevindt.

Uiteraard wordt er door betrokkenen verschillend gereageerd. Zo reageert de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken boos op het rapport en noemt hij het een “schaamtevolle overgave aan landen en organisaties die Israël willen beschadigen”, weet de NOS te melden. Vanuit Palestina werd de lijst juist toegejuicht.

Overigens heeft de lijst geen directe gevolgen op juridisch gebied voor de bedrijven. Het gaat volgens NOS-correspondent Ties Brock voornamelijk om naming and shaming. “De wereldwijde BDS-beweging zal zijn pijlen richten op de bedrijven op de lijst”, reageert hij.

Reacties

J
Mensenrechtenraad van de verenigde naties zijn de grootste schenners van mensenrechten en niet Israel, niet de bedrijven maar dat linkse zooitje dat Israel van de aardbodem weg wilt hebben.
A
Ik kan me helemaal vinden in de reactie van Kees en Joël...

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.