netfilx
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

12 februari 2020 door Patrick Simons

Jonge refo's in gesprek over films en series: "Ontspanning is nodig, maar mediteer over psalmen of een preek"

Televisieprogramma’s, series op Netflix en speelfilms: allemaal zijn ze intussen ook de reformatorische wereld binnengedrongen. Het is dan ook haast onmogelijk om ze buiten te houden. Maar hoe gaan reformatorische jongvolwassenen daar dan precies mee om? Het Reformatorisch Dagblad was daar nieuwsgierig naar en organiseerde een debat met vijf reformatorische jongvolwassenen. Uiteraard doen ze er uitgebreid verslag van

Er worden tijdens het debat verschillende stellingen besproken. Zo gaat één van de stellingen over zoek- of seksscenes in een film of serie. “Bij mij gaat een film dan gelijk uit”, reageert Marianne van den Broek. Lenny Muijs vraagt zich af of jongvolwassen christenen inderdaad zo consequent zijn: “Ik vraag me af of jongvolwassen christenen daadwerkelijk de knop omzetten bij dat soort scènes.” Arjan Verwoert haalt er direct de populaire Nederlandse soapserie Goede Tijden Slechte Tijden bij. “Het huwelijk tussen man en vrouw is een paradijsbloem. In bijvoorbeeld een soapserie als Goede Tijden Slechte Tijden wordt die opvatting op een walgelijke manier geweld aangedaan.”

Maar de deelnemers aan het debat gaan nog een stapje verder. Arjan: “Een mannelijke acteur is intiem met een vrouwelijke acteur, ze lopen bijvoorbeeld hand in hand. Terwijl zijn echte vrouw mogelijk thuis op de bank zit.” Lenny denkt daar het hare van: “Acteurs zijn vaak gescheiden. Hoeveel van die mannen hebben al niet twee of meer vrouwen gehad?”

Ook een op het eerste oog onschuldig programma als Heel Holland Bakt komt ter sprake. Arjan: “Ik begrijp heel goed waarom Heel Holland Bakt onschuldige ontspanning zou zijn. Dat programma zit vol mensen die een totaal ander leven leiden dan christenen gericht op het Woord zouden moeten hebben. Als het in het leven van die programmadeelnemers niet tot bekering komt, zullen ze voor eeuwig verloren gaan. Ontspanning is nodig, maar maak bijvoorbeeld een wandeling. Mediteer over psalmen of een preek.”

Leest het hele verslag in het Reformatorisch Dagblad.

Reacties

Veel heeft te maken met opvoeding en de wijze waarop men in het gezin deze onderwerpen verwerkt. Teveel spanning op een onderwerp als seks, zal dit uitvergroten en kan leiden tot verkramping. Ik lees dat zich dit juist voordoet in bepaalde kringen en volwassen mensen zich tot een dominee wenden voor advies. En dit voor problemen, waarvan je mag verwachten dat ze dit hadden kunnen weten. Dit geeft iets aan over de wijze waarop dit gezinsmatig aan bod komt!
L
Dat het progamma Heel Holland bakt als, "een op het eerste oog "onschuldig programma wordt gezien gaat wel erg ver. Wie zegt dat de deelnemers in hun dagelijkse leven, geen persoonlijke relatie met de Here Jezus kunnen hebben. Misschien zijn het christenen die meedoen. Foei, oordelen is niet bepaald een goede eigenschap van een christen. Jezus volgen betekent niet dat je 24/7 met het Woord bezig moet zijn. Het boek Prediker geeft een mooi voorbeeld van leven met Christus en mogen genieten van het leven en Gods gaven.
a
Bijzonder dat deze groep jong gelovigen zo eerlijk over televisie kijken

spreken. Om een goede beeldvorming te krijgen binnen deze geloofswereld is misschien een idee om dit onderwerp breder te maken. Hoe is het denken en beleven over kunst, literatuur, creativiteit en waar liggen hier de grenzen.
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.