netfilx

Dagelijks leven

12 februari 2020 door Patrick Simons

Jonge refo's in gesprek over films en series: "Ontspanning is nodig, maar mediteer over psalmen of een preek"

Televisieprogramma’s, series op Netflix en speelfilms: allemaal zijn ze intussen ook de reformatorische wereld binnengedrongen. Het is dan ook haast onmogelijk om ze buiten te houden. Maar hoe gaan reformatorische jongvolwassenen daar dan precies mee om? Het Reformatorisch Dagblad was daar nieuwsgierig naar en organiseerde een debat met vijf reformatorische jongvolwassenen. Uiteraard doen ze er uitgebreid verslag van

Er worden tijdens het debat verschillende stellingen besproken. Zo gaat één van de stellingen over zoek- of seksscenes in een film of serie. “Bij mij gaat een film dan gelijk uit”, reageert Marianne van den Broek. Lenny Muijs vraagt zich af of jongvolwassen christenen inderdaad zo consequent zijn: “Ik vraag me af of jongvolwassen christenen daadwerkelijk de knop omzetten bij dat soort scènes.” Arjan Verwoert haalt er direct de populaire Nederlandse soapserie Goede Tijden Slechte Tijden bij. “Het huwelijk tussen man en vrouw is een paradijsbloem. In bijvoorbeeld een soapserie als Goede Tijden Slechte Tijden wordt die opvatting op een walgelijke manier geweld aangedaan.”

Maar de deelnemers aan het debat gaan nog een stapje verder. Arjan: “Een mannelijke acteur is intiem met een vrouwelijke acteur, ze lopen bijvoorbeeld hand in hand. Terwijl zijn echte vrouw mogelijk thuis op de bank zit.” Lenny denkt daar het hare van: “Acteurs zijn vaak gescheiden. Hoeveel van die mannen hebben al niet twee of meer vrouwen gehad?”

Ook een op het eerste oog onschuldig programma als Heel Holland Bakt komt ter sprake. Arjan: “Ik begrijp heel goed waarom Heel Holland Bakt onschuldige ontspanning zou zijn. Dat programma zit vol mensen die een totaal ander leven leiden dan christenen gericht op het Woord zouden moeten hebben. Als het in het leven van die programmadeelnemers niet tot bekering komt, zullen ze voor eeuwig verloren gaan. Ontspanning is nodig, maar maak bijvoorbeeld een wandeling. Mediteer over psalmen of een preek.”

Leest het hele verslag in het Reformatorisch Dagblad.

Reacties

Veel heeft te maken met opvoeding en de wijze waarop men in het gezin deze onderwerpen verwerkt. Teveel spanning op een onderwerp als seks, zal dit uitvergroten en kan leiden tot verkramping. Ik lees dat zich dit juist voordoet in bepaalde kringen en volwassen mensen zich tot een dominee wenden voor advies. En dit voor problemen, waarvan je mag verwachten dat ze dit hadden kunnen weten. Dit geeft iets aan over de wijze waarop dit gezinsmatig aan bod komt!
a
Bijzonder dat deze groep jong gelovigen zo eerlijk over televisie kijken

spreken. Om een goede beeldvorming te krijgen binnen deze geloofswereld is misschien een idee om dit onderwerp breder te maken. Hoe is het denken en beleven over kunst, literatuur, creativiteit en waar liggen hier de grenzen.
Met verbazing dit stuk gelezen. Wat een geoordeel!

Over het genoemde Heel Holland Bakt weet ik toch heel zeker dat een van de winnaars -Annemarie Pronk- christen is, en vanuit haar geloof leeft en werkt. Wat ook in het programma destijds aan bod is gekomen.Dat je in kijkgedrag je verantwoordelijkheid hebt, staat voor mij buiten kijf.

Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.