Dirkjan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 februari 2020 door Patrick Simons

Commotie om 'godlasterlijke' stripverhalen Algemeen Dagblad

Twee stripverhalen in het Algemeen Dagblad van stripfiguur Dirkjan hebben behoorlijk veel stof doen opwaaien. In de verhalen speelde God een hoofdrol en christelijke lezers klommen in de pen en deden hun beklag bij het dagblad. Het dagblad besloot hier vervolgens een uitgebreide analyse over te maken.

In de bewuste strip komen er twee Jehova’s getuigen aan de deur bij Dirkjan. Wanneer hij open doet, vragen ze aan hem of hij de “Here God” kent. Dirkjan loopt daarop terug de kamer in waar met in een biertje in zijn hand voor de televisie een man met grijs haar, grijze baard en een wit gewaad zit. “Het is voor jou”, zegt Dirkjan tegen hem. Veel christenen ervaren deze strip als kwetsend, zo blijkt uit de brieven die het AD heeft gekregen. Zo vraagt Ruurd Heida uit Veenendaal zich af waarom juist christenen op deze manier op de korrel genomen moeten worden. “AD, stop alsjeblieft met de cartoons over God. Toon respect voor alle christenen in Nederland.”

Verschillende christenen tonen hun ongenoegen. Opvallender is echter dat er ook behoorlijk wat christenen zijn die vinden dat dit wel moet kunnen. Theoloog Alain Verheij is daar een voorbeeld van. Hij vertelt tegenover het AD dat hij zelf ‘met een knipoog’ naar het geloof kijkt. “De strips moeten juist als grappig worden ervaren in plaats van kwetsend”, vertelt hij tegen de krant. “Zo’n strip doet niemand kwaad en het geeft mij juist een fijn gevoel. Geloof speelt dus nog steeds een rol als erover wordt geschreven.” Ook op Twitter stellen tal van christenen het juist grappig te vinden en helemaal niet gekwetst te zijn door het stripverhaal. 

Mark Retera, de maker van de strip reageert ook voor de camera van het AD. “Dit is gewoon een geintje. Dit is natuurlijk niet de God van de christenen, maar de God van Dirkjan. Er zijn zeven miljard mensen op aarde en ik ben daarom van mening dat er ook zeven miljard goden zijn. Want iedereen heeft natuurlijk zijn eigen god die hij fabriceert in zijn hersenpan. Ik ga geen excuses maken.” Hij vertelt echter wel iets te willen doen en maakt vervolgens een tekening waarop hijzelf wordt getroffen door de bliksem. Daarmee wil ik zeggen: “Nooit spotten met God. Ik hoop dat het toch een soort genoegdoening is voor de gekwetste lezers.”

Reacties

A
Wanneer je een strip maakt over Mohammed is de wereld te klein en staat alles op zijn kop. Wij (christenen) moeten vaak veel over ons heen laten gaan.
H
Onvoorstelbaar dat kennelijk veel christenen de lastering van onze heilige Vader nog als humor typeren ook. Ik vind dit nog erger dan de strips op zich, hoe Godslasterlijk ook. Zijn we kennelijk al zover afgegleden dat we domweg de noodzaak niet meer zien om hiertegen onze stem te verheffen, sterker: om hierom mee te gniffelen? Zelf wil ik graag juist positief bezig zijn in Gods koninkrijk, maar er zijn situaties waarin je moet waarschuwen dat God niet met Zich laat spotten!
H
Ik moest meteen denken aan hoe zo'n halve eeuw geleden juist theologen als prof. Rothuizen omgingen met de vergelijking van Gerard van het Reve over God als een muisgrijze ezel: "Een passage die in de grond van de zaak vertederend wil zijn over God". Ja, zo kun je wel alles bagatelliseren en goedpraten! En dat gebeurt dan ook, ook in 2020. Beschamend: een christenheid die zozeer mee seculariseert!Toon meer reacties (10)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.