homo
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 februari 2020 door Patrick Simons

CIO roept kerken op voorlopig niet mee te werken aan onderzoek naar ‘blootstelling aan homogenezingstherapieën’

Het Interkerkelijke Contact Overheidszaken (CIO) adviseert kerken om voorlopig niet mee te werken aan het onderzoek naar ‘blootstelling aan homogenezingstherapieën’. Dit onderzoek wordt uitgevoerd vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, maar op een heel andere manier dan eerst is aangekondigd. Daardoor is er volgens het Reformatorisch Dagblad onrust ontstaan in kerkelijk Nederland.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Bureau Beke en Ateno, gespecialiseerd in vraagstukken op het gebied van criminaliteit en veiligheid. Half november schreven ministers Hugo de Jonge en Ferdinand Grapperhaus dat bij het onderzoek “in ieder geval ervaringsdeskundigen en religieuze partijen uit kerkelijke gemeenschappen geïnterviewd moesten worden”. Daarnaast zou er mogelijk een aanvullend kwantitatief onderzoek (enquête) plaatsvinden. Secretareis van CIO, Danielle Woestenberg, stelt dat het onderzoek heel anders wordt uitgevoerd. “Ook is de enquête onzorgvuldig opgesteld en uitgezet.”

Er ontstond afgelopen week volgens Woenstenberg onrust en er trokken verschillende kerken aan de bel. Ze stelt dat de onderzoekers geen kennis van de kerkelijke wereld hebben en allerlei begrippen door elkaar heen gooien. Het onderzoek wordt op de website van het bureau vermeld onder het kopje ‘homogenezingspraktijken’, waardoor veel kerken en mensen zich direct in een bepaalde hoek worden gezet. Vreemd genoeg komen de woorden ‘conversie’, ‘therapie’ of ‘genezing’ niet in de enquête voor. Het CIO roept kerken dan ook op voorlopig niets in te vullen. Kardinaal Eijk gaat nog wat verder. Hij schreef in een brief aan alle besturen van de parochies: “We vragen u nadrukkelijk om deze niet te (laten) beantwoorden.”

Lees meer in het Reformatorisch Dagblad.

Reacties

J
Hier moet je nooit aan meewerken en dit is nu de grootste reden dat de kerk los moet komen van het kerksysteem van de staat. Huiskerken moet opstaan, los van het systeem.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!