Steve
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 februari 2020 door Patrick Goede

Invloedrijke kerkleider Steve Timmis uit functie ontheven vanwege ambtsmisbruik

Steve Timmis, de leider van de internationaal bekende kerk Acts 29, is door het bestuur van de organisatie afgezet. De kerkelijk leider wordt ervan beschuldigd zijn leiderschapspositie te hebben misbruikt. Christianity Today sprak met vijftien mensen die onder Timmis dienden en allemaal getuigen van spiritueel geestelijk misbruik, pesterijen en intimidatie.

Steve Timmis, was zeven jaar lang actief voor de organisatie Acts 29, hij zorgde ervoor dat de schandalen waarmee frontman Mark Driscoll het toneel had verlaten naar de achtergrond verdwenen. Timmis pastte het model van zijn eigen kerk The Crowded House toe op Acts 29 maar ging daarin volgens velen over de schreef.

"Mensen waren en zijn nog steeds bang voor Steve Timmis", zegt Andy Stovell die 14 jaar lang oudste was onder Timmis in The Crowded House, een gemeente met een gemoedelijk aantal van 120 leden. Het komt er in het kort op neer dat Steve erg streng was voor zijn eigen medewerkers. Zo werd een echtpaar dat ervoor koos tijd met de familie door te brengen in plaats van naar de door de kerk georganiseerde barbecue te gaan, op het matje geroepen door Timmis. Ze zouden de kerk niet op de eerste plek hebben staan.

Ook werden jongeren van de universiteit van de kerk ontmoedigd om tijdens de zomervakantie naar hun ouders af te reizen zodat ze beschikbaar zouden zijn voor het werk van de kerk. Dit werd gezien als ultieme toewijding aan de kerk. "Steve had een duidelijke manier waarop hij conflictsituaties tot een crisis liet escaleren. Zo kon hij mensen wijzen op de punten waar ze niet voldeden aan wat hij de 'hoge lat van discipelschap' noemde", zegt Rowan Petterson, een andere oudste onder Timmis. 

Ondanks de vele aantijgingen van naaste medewerkers geven velen ook aan dat ze geprofiteerd hebben van Timmis' preken en onderwijs. Het is ook lastig te zeggen waar aansporing ophoudt en manipulatie of geestelijk misbruik begint. In ieder geval vond de bestuursraad het noodzakelijk om Steve Timmis uit zijn functie te ontheffen. "Voor waar wij naartoe gaan als organisatie is het noodzakelijk om Steve zijn rol te ontnemen", zegt het bestuur en: "Na het onderzoeken van de aantijgen aan het adres van CEO Steve Timmis hebben we bewijs gevonden dat Steve direct uit zijn functie moet worden ontheven. Waar er verzoening plaats moet vinden zijn we toegewijd en in gebed om dit te bewerkstelligen."

Er is nog geen reactie van Steve Timmis op zijn ontslag bekend.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!