Sigrid Kaag

God

10 februari 2020 door Jeffrey Schipper

5 uitspraken uit de Koningspreek van D66-minister Sigrid Kaag

Recht doen, trouw betrachten en wandelen met God. Dat was het thema van de Koningspreek die D66-minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zondagochtend mocht houden in de Remonstrantse Gemeente Naarden-Bussum. CIP.nl zet een aantal uitspraken uit de preek op een rijtje.

  • "Als het volk vraagt wat ze kunnen doen om hun zonden goed te maken, geeft Micha een van de prachtigste antwoorden denkbaar. Het is een van de mooiste passages uit de Bijbel. ‘Je weet, mens, wat de Heer van je wil’, zegt de profeet. ‘Niets anders dan recht te doen, trouw te betrachten en nederig te wandelen met je God.’ Recht te doen. Trouw te betrachten. En nederig te wandelen met God. Kent u een mooiere samenvatting van het Bijbelse verhaal?"
  • "Natuurlijk is het de taak van politici mensen in staat te stellen die ontwikkelingen aan te kunnen. Zodat we goed werken aan de verdeling van middelen, het verzoenen van verschillende ambities en verlangens, het beschermen van zwakkeren, het bieden van mechanismen voor het oplossen van politieke tegenstellingen. Maar het is ook iets waar wij voor onszelf, als mens, denkend aan Micha, bij stil moeten staan."
  • "Want wat doen wij tijdens een wandeling? We wijzen elkaar op allerlei mooie dingen die we zien. We helpen elkaar oversteken, of over een moeilijk stuk pad te komen. We spreken, we zwijgen wanneer nodig, we geven elkaar de ruimte, maar we zijn samen. Het zijn de uitverkorenen die in alle nederigheid mogen wandelen met God. Zoals Henoch, die ‘300 jaar wandelde met God.’ Zoals Noach, die ‘wandelde met God, want hij ‘was rechtvaardig en deed volstrekt geen kwaad.’ Zoals Abraham, waar God aan vroeg om te wandelen voor Gods aangezicht, en oprecht te zijn."
  • "Nederigheid heeft de connotatie van ondergeschiktheid, en als het om God gaat is dat zeker het geval. Maar in algemene zin is nederigheid geen zwakte. Juist zelfvertrouwen geeft de kracht om je nederig op te stellen. Om eigen fouten onder ogen te zien. Om open te staan voor anderen, en de inzichten van anderen. Om gelijkwaardigheid hoog in het vaandel te hebben."
  • "Om te ervaren dat ons eigen leven niet de maat bepaalt, maar dat er meer is. Ja, dat maakt nederig! Dat is waarom de les van Micha zo mooi is, waarom wij er stil bij moeten staan. De les van Micha is een les voor het leven. Wij worden de wereld ingeworpen, alleen en onwetend, op een tijdstip, plaats, en met een achtergrond die wij niet zelf bepalen. Zoekend naar hoe te leven, zoekend naar de ander en naar onszelf. Micha geeft ons een handvat. Wees rechtvaardig! Vertrouw elkaar! Wandel in alle nederigheid!"

Lees hier de volledige preek van Sigrid Kaag.

Reacties

H
Goed bedoeld en mooi maar het blijft een remonstrantse preek van samen staan we sterk, maar dan zullen wij met al onze goede voornemens bedrogen uitkomen, dat is in de 2500 jaar na Micha wel bewezen. Ik heb in de preek Iemand gemist U ook ? Jammer.Mark 8 : 36 want wat zal het een mens baten als hij heel de wereld wint en aan zijn ziel schade lijdt?

37Of wat zal een mens geven als losprijs voor zijn ziel?
H
Sigrid Kaag is getrouwd met Anis Al-Qaq, een voormalig Palestijns diplomaat en vertrouweling van wijlen terroristenleider Yasser Arafat. Sigrid Al-Qaq heeft dus op z'n minst de schijn van partijdigheid tegen! Mevrouw Al-Qaq stond ook niet op de kieslijst, ze is er later door D66 ingemoffeld.
J
Best wel bijzonder, om met de woorden Tijs van den Brink te spreken. Opmerkelijk dat iemand van D66, de politieke partij die meestal het verst van christenen af staat, woorden van de profeet Micha gebruikte. Ik hoop dat zij de bijbel verder gaat onderzoeken (zoekt en gij zult vinden) en niet enkel in het oude verbond blijft hangen maar ook het evangelie (Jezus als haar redder en verlosser) mag ontdekken.
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
CIP.nl crowdfundt voor De Hoop. Draag jij bij aan het meubilair, dat nodig aan vervanging toe is?