Sebastiaan van Wessem

God

14 februari 2020 door Sebastiaan van Wessem

Een van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd toen ik pastor werd

Meerdere keren probeerde koning Saul David te doden. Wat deed David verkeerd? Niets! Saul was gewoon jaloers.

Niet alleen was David onschuldig in zijn handelen. Hij was ook onschuldig in zijn hart. 1 Samuël 24 laat het zien. Hij kreeg een geweldige kans om Saul te doden. Saul liep de grot in waar David verbleef om zichzelf te ontlasten. Hij kwam zó dichtbij, maar omdat het pikdonker was, kon hij David niet zien.

Om Saul te laten zien dat hij de gelegenheid had om hem te doden, maar toch besloot het niet te doen, sneed David de hoek van Sauls gewaad af. Nadat Saul de grot uitliep, riep hij hem en liet het hem zien. Dit is wat David zei:

“Moge de HEERE er geen sprake van laten zijn dat ik ooit zoiets zou doen bij mijn heer, bij de gezalfde van de HEERE, dat ik mijn hand tegen hem uit zou steken, want hij is de gezalfde van de HEERE.” (1 Samuel ­24:7 - HSV)

Menselijk gezien had hij het volste recht om de man te doden die zijn leven zocht terwijl hij onschuldig was. Maar hij koos ervoor het niet te doen, omdat Saul door de HEER als koning apart was gezet (gezalfd).

God kan nooit iets zegenen dat je vanuit een hart van rebellie doet.

Hier is een geweldige les voor iedereen die worstelt met het leiderschap dat over hen is geplaatst (doen we dat niet allemaal van tijd tot tijd?). Zelfs als je 100% gelijk hebt en zij 100% ongelijk hebben, is het nooit geoorloofd om hun leiderschap te ondermijnen, zelfs als je je geroepen voelt tot leiderschap en denkt dat je het tien keer beter kunt!

Ja, als ze een immoreel leven leiden, macht misbruiken, geld stelen of valse leer promoten, is het belangrijk om hen te confronteren. En als ze hun wegen niet veranderen, meld dit dan aan de leiding over hen, zodat zij actie kunnen ondernemen. Als er geen actie wordt ondernomen, volg dan je geweten en vertrek.

Als er geen zonde is, maar je bent het gewoon niet met hen eens of je houdt niet van hun stijl, steek dan nooit je hand uit tegen hen die de HEER in leiderschap heeft geplaatst. Misschien ben je geroepen tot iets anders. Als dat het geval is, vraag hen dan om je vrij te laten en je te zegenen als je vertrekt. Onderzoek ook je eigen hart. God kan nooit iets zegenen dat je vanuit een hart van rebellie doet.

Dit is een van de belangrijkste lessen die ik van David heb geleerd toen ik pastor werd: ik zal nooit mijn hand uitsteken tegen andere dienaren van God, inclusief hen die over mij zijn geplaatst. Ik zal hun leiderschap niet ondermijnen. Ik zal nooit over hen roddelen. En als ze me echt irriteren zal ik dat een herinnering laten zijn om voor hen te bidden!

En jij?

Sebastiaan van Wessem is voorganger van Celebration Church Netherlands.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.