eenheid
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 februari 2020 door Patrick Simons

Historisch besluit eenwording NGK en GKv: "Mijn hart breekt"

Afgelopen zaterdag werd er in Elspeet een historisch besluit genomen. De algemene vergaderingen van de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) en de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv) besloten namelijk unaniem tot verdere eenwording. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad.

Het Koersbesluit, een document dat door de regiegroep die de eenwording coördineert, was opgesteld, werd door allebei de vergaderingen aanvaard. Dat betekent dat eigenlijk niets te verdere eenwording van de twee kerken nog in de weg kan staan. Tijdens een gezamenlijke vergadering over het koersbesluit was er nauwelijks discussie. Nadat bleek dat men unaniem achter het Koersbesluit stond, reageerde Ds. Oosterhuis: “Mijn hart breekt, wat ben ik blij met dit gegeven. Wat kunnen we anders doen dan hiervan zingen”, waarna samen Psalm 150 werd gezongen.

Frans Schippers, preses van de landelijke vergadering van de NGK, vertelde dat er in de afgelopen periode ook veel gesproken is over de pijn uit het verleden. Maar tegelijkertijd proefde hij ook het verlangen om te willen koersen naar een verenigde kerk. “Een kerk die haar oordeel uitstelt en voluit van genade leeft. Dat verlangen is gegroeid en dat willen we met dit besluit bevestigen.”

In 2017 was het 50 jaar geleden dat de NGK ontstonden na een scheuring binnen de GKv. Een regiegroep begeleidt het eenwordingsproces. Het streven is dat de twee kerkverbanden in 2023 zijn gefuseerd. Zie ook: Waarom de NGK en GKv 50 jaar na pijnlijke echtscheiding weer bij elkaar komen.

Lees hier het hele artikel in het Reformatorisch Dagblad.

Reacties

L
Zo blij met dit besluit... dank o Heer der Kerk... Dit geeft moed en vreugde.....
Aangekomen in m’n nieuwe woonplaats zocht ik in 2015 een nieuw geestelijk thuis. Aan een goede vriend en predikant in de GKv schreef ik na twee maanden, dat ik me thuis voelde in de beide kleine Gereformeerde kerken.

Hij schreef me terug: ‘‘Je kunt toch vaste gast worden bijv. bij de GKv en/of de NGK, zonder je PKN-lidmaatschap te hoeven opzeggen? Ik hoop dat je gastlid wordt in één van die kerken (of allebei, waarom niet; ze zullen toch ooit wel eens samengaan...).’

Ooit. Ooit?O
Hoop niet dat hierdoor bepaalde kerken in hun schulp kruipen.
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.