regenboog
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 februari 2020 door Patrick Simons

De zoon van Geja kwam in de kerk uit de kast: "Hij moest stoppen met al zijn activiteiten"

Als hij 24 is, komt de zoon van Geja van Reen uit de kast en vertelt hij aan zijn ouders dat hij homoseksueel is. Hoewel ze samen met haar man haar zoon direct accepteert zoals hij is, omschrijft ze het nu tegenover de NOS wel als het begin van een rouwproces. Vooral vanuit de kerk kwam er veel weerstand en afwijzing. Ze schreef er het boek ‘Ik zal altijd van je houden’ over.

Op het moment dat haar zoon een relatie krijgt, leidt dat in de kerk tot problemen. De kerkenraad moet de kwestie bespreken en heeft daar vier maanden voor nodig. “Waar het voor de kerk ging over beleid, ging het voor ons over ons kind. Dat deed veel pijn.” Terwijl de kerkenraad de kwestie bespreekt, moet hij stoppen met zijn activiteiten. En dat zijn er nogal wat. Want de zoon van Geja leidde de kinderclub, zong in de kerk en was betrokken bij het organiseren van de jeugddiensten. Na vier maanden wordt een besluit bekend gemaakt: de kerk keurt homoseksuele relaties in principe af, maar de mannen mogen wel lid zijn van de kerk. Een leidinggevende functie zit er echter niet in, die is weggelegd voor ‘rolmodellen’.

Geja vertelt tegenover de NOS dat haar zoon en zijn vriend toch besloten om lid te blijven van de kerk. “Samen willen ze het taboe doorbreken en echt wat veranderen binnen de kerk. Daar zijn mijn man en ik erg trots op.”

Lees meer bij de NOS.

Reacties

S
De titel zette mij op het verkeerde been, pas na zorgvuldig lezen van het artikel zelf bleek dat de kerk deze stappen zetten vanwege de relatie die hij er op nahield en niet vanwege zijn geaardheid alleen. Journalistieke vraag is of we begripsverwarring willen tegengaan want 'uit de kast komen' kan zowel een "zich onthoudend" persoon zijn, als iemand die "niet onthoud".
A
Een wijze reactie! Dit probleem van tendentieuze titels komt vaker op CIP voor. Daarop is door meerderen al gewezen. De titel had moeten luiden: De zoon van Geja had als kerklid een homoseksuele relatie: "Hij moest stoppen met al zijn activiteiten". De bijgaande foto (die ook vaker te zien is) is trouwens ook tendentieus ...

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!