storm
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 februari 2020 door Patrick Simons

Kerkdiensten afgelast door storm: "Laat Ciara maar komen, Jezus is aan boord"

Nederland was zondag in de ban van storm Ciara. Vooraf werd uitgebreid gewaarschuwd voor de storm en mensen werd zelfs geadviseerd om thuis te blijven. Het leidde er toe dat talloze mensen besloten niet naar kerk te gaan. Sterker nog, er werden door het hele land zelfs kerkdiensten afgelast.

Veel kerken in met name het westen van het land besloten om diensten te annuleren uit veiligheidsoverwegingen. Dat was bijvoorbeeld het geval in de Maranathakerk in Woerden, waar de avonddienst werd afgelast naar aanleiding van de aangekondigde storm. Waar de ochtenddienst bij de meeste kerken wel door ging, werden er ’s middags en ’s avonds veel diensten afgelast.

Niet iedereen is onder de indruk van de storm. Zo refereert Bert Noteboom op Facebook aan het Bijbelse verhaal van de storm op zee. Hierbij vraagt Jezus aan zijn discipelen: ‘Waarom zijn jullie bang, kleingelovigen?’ “Jezus heeft het in dit stukje over overwinning van de angst”, aldus de voorganger van evangelische gemeente De Wegwijzer in Almere. “De Bijbel, het evangelie, het is een groot protest tegen de angst in het leven van mensen. Angst is de vijand van de mens, het zit diepgeworteld in ons hart. Het holt ons innerlijk uit, tot we opgeven en in elkaar storten. Het hoopgevende is dat Jezus Christus de overwinnaar van de angst is. De angst wijkt voor Hem! Daarom als de storm losbarst in je leven: hou Hem voor ogen, roep Hem aan.”

“Is Hij aan boord?”, vervolgt Noteboom. “Dan is Hij erbij wanneer al je zekerheden op de klippen lopen. Dan is Hij daar waar jij niet meer weet waar je het zoeken moet. Daar wil God gevonden worden en jou nabij zijn. Geef Hem je angst, Hij geeft je er hoop voor terug. Laat Ciara maar komen, Jezus is aan boord!”

Politiek verslaggever Joost Vullings deelt op Instagram een bijzonder filmpje van de kerk in Leiden. Daar waait het zo hard dat de wijzers van de klok door de wind verschoven worden. "Is dit wat ze bedoelen met het einde der tijden?", vraagt hij zich af bij het filmpje.

Dit bericht bekijken op Instagram

Zelfs de tijd waait met de wind mee. Of is dit wat ze bedoelen met het einde der tijden? #storm #leiden

Een bericht gedeeld door Joost Vullings (@joostvullings) op


Prof. dr. Henk van den Belt stelt op Twitter dat kerken zich volgens hem bang hebben laten maken door de media en dat daardoor diensten zijn afgelast.

Reacties

A
Dit is m.i. een verkeerd 'vroom' toepassen van een Bijbelgedeelte. In de Bijbel staat niet dat bijv. een voorganger die in het vlakke Hollandse land bij een windkracht 8 zestig km moet afleggen naar zijn 'preekplek' door God beschermd wordt om niet een sloot in te waaien of door een uit de koers geraakte tegenligger geraakt te worden. Ook op kleine afstanden kan dat gemeenteleden overkomen. Er is ook nog zoiets als menselijke verantwoordelijkheid. Maar, zonder ds. en met heel weinig gemeenteleden kan een dienst natuurlijk wel gewoon doorgaan!
O
Tja zit wel waarheid in aan de andere kant lees ik ook wees nuchter(je verstand gebruiken) en waakzaam

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!