instagram

Dagelijks leven

07 februari 2020 door Patrick Simons

Christendom voor de Instagram-generatie

Steeds meer jonge christenen kiezen ervoor om zich niet bij een kerk aan te sluiten. Het NRC maakte een uitgebreid achtergrondartikel over christendom voor de ‘Instagramgeneratie’. Daarbij komt onder meer MOVE ter sprake, een online platform voor christelijke jongeren met mooie en inspirerende verhalen. Deze verhalen worden overigens ook regelmatig op CIP gedeeld.

Uit cijfers blijkt dat de secularisatie in Nederland steeds meer toeneemt, vooral onder jongeren. Het NRC sprak onder meer met filmmaker Felix Govers. Hoewel hij begrijpt dat steeds minder jongeren naar de kerk gaan, vindt hij dat wel jammer. “We zitten in de levensfase waarin we volwassen worden. We moeten op eigen benen gaan staan en keuzes maken voor de rest van ons leven. Het geloof kan daarbij heel waardevol zijn.” Gelukkig is er met MOVE nu wel een online plek waar jongeren terecht kunnen voor inspiratie en mooie verhalen. Jongeren delen hier kwetsbare, bijzondere, maar ook hele eerlijke verhalen uit hun eigen leven.

Waar kerken er dus niet in lijken te slagen om jongeren bij zich te houden, lukt dat MOVE wel, ziet ook religieonderzoeker Miranda Klaver. Zij vindt MOVE dan ook een interessant initiatief. Wel zegt ze desgevraagd dat ze zich afvraagt of de betrokkenheid van jongeren bij MOVE niet te vrijblijvend is. De persoonlijke verhalen zorgen er in ieder geval voor dat de community behoorlijk aan het groeien is. Dat is volgens Govers dan ook de wijze waarop zijn generatie met geloof bezig is. “Vaak koppelen mensen het geloof vooral aan het hebben van standpunten. In kerken is dat helaas ook zo.” Jongeren hebben volgens hem echter veel meer behoefte te horen wat het geloof in hun dagelijks leven kan betekenen.

Lees het hele artikel in het NRC.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
CIP.nl crowdfundt voor De Hoop. Draag jij bij aan het meubilair, dat nodig aan vervanging toe is?