Prof. dr. T. A. Boer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

07 februari 2020 door De Waarheidsvriend

De Nederlandse euthanasiepraktijk is er niet ondanks, maar dankzij de protestanten

'Wie de bibliotheken induikt, vindt hervormde en gereformeerde synoderapporten die in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw met grote sympathie over euthanasie spraken', schrijft prof. dr. T. A. Boer in De Waarheidsvriend.

'De meest robuuste theologische kritiek klonk vanuit Apeldoorn (W.H. Velema), Kampen (J. Douma) en Ede (H. Jochemsen) maar hun protesten drongen nauwelijks tot de protestantse mainstream door. Dat zal meerdere redenen hebben, waaronder hun soms wat massief theologische taalgebruik, terwijl iemand als Kuitert veel meer de ‘gewone,’ door de moderniteit beïnvloede protestant wist aan te spreken. Tragisch genoeg was een andere reden om deze stemmen ter rechterzijde niet zo serieus te nemen dat hervormden, ook de rechtzinnigen onder hen, het niet zo op ‘scheurmakers’ begrepen hebben.

Dat de Samen op Weg‑kerken in 1999 alsnog publiekelijk stelling namen tegen legalisering, kwam als mosterd na de maaltijd. Hoe anders zou het geweest zijn als in de decennia ervoor van hervormde en gereformeerde zijde een steviger oppositie had geklonken.'

Lees de volledige column van prof. dr. T. A. Boer in De Waarheidsvriend.

Klik hier om abonnee te worden van De Waarheidsvriend!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.