Ds. S. T. Lagendijk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

07 februari 2020 door Jeffrey Schipper

'Mijn man gelooft niet meer in God en gaat niet meer naar de kerk'

'Mijn man geeft aan dat hij niet meer naar de kerk wil, niet gelooft dat God bestaat en daarin een andere weg wil gaan. Ik begrijp het niet als je nog maar net belijdenis hebt gedaan, de keuze voor God hebt gemaakt, dat je dan zo snel weer ‘afgegleden’ bent. Hij zegt dat hij alles wat kerk betreft haat en dat hij hierin echt behoorlijk van walgt', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

De vragensteller vreest voor opvoedingsproblemen en vraagt om advies. "Ga het gesprek met je man aan", adviseert ds. S. T. Lagendijk (foto). "Hoe komt het, dat hij ‘walgt’ van de kerk? Vraag daarbij door: Waar zit de afkeer? Is dat bij de kerk, de plaatselijke gemeente, bepaalde gewoonten in de gemeente, een vermeende hypocrisie, of...? Of zit zijn afkeer bij God en wat God in Zijn Woord vraagt? 

Als de afkeer zit bij de kerk, voer dan een gesprek of een andere gemeente het voor hem anders zou maken. Als hij naar een andere kerk of gemeente wél meewil, is dit iets om te overwegen. (...) Als de afkeer zit bij God, vraag dan door wat maakte dat hij destijds wel meegegaan is naar belijdeniscatechisatie en wat maakte dat hij belijdenis gedaan heeft. Betekende God toen wel wat voor hem? Wat betekende God toen voor hem? En wat heeft gemaakt, dat dat nu anders geworden is?"

De hersteld hervormde predikant uit Zwartebroek-Terschuur realiseert zich dat er een opvoedingsprobleem is als de afkeer van God definitief is. Hij wijst op professionele hulp als mogelijke oplossing. "Tenslotte wil ik je herinneren aan de belofte die je hebt uitgesproken op je trouwdag aan je man en aan God. Uit elkaar gaan is Bijbels gezien geen optie. (...) Ik schrijf dat niet om je het eens goed in te wrijven, maar om je aan te sporen hiervoor (trouwen met een ongelovige, red.) schuld te belijden aan de Heere en Hem te smeken of Hij uit genade een weg vooruit wil geven in jullie huwelijk."

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

Ik vraag mij dan af of de teleurstelling is ontstaan door mensen en menselijk (on)terecht handelen. In het andere geval vraag ik mij af of er een proeven en erkennen van de Heere is geweest(relatie) of dat er nooit enig Godsbesef heeft plaats gevonden en het een aangeleerd gebod van mensen is geweest. Ik denk dat de lege plek(leven zonder God) slechts kan worden opgevuld door de aanwezigheid en inwoning van Gods Heilige Geest. Het geloof geeft beweging.
Jezus zegt, dat de man is geheiligd in de vrouw en andersom. Noach werd door God "rechtvaardig" bevonden. Over zijn gezin wordt niets vermeld, Met Noach wordt het hele gezin gered!! Dat is geheel overeenkomstig de aangegweven woorden van Jezus!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!