homoseksualiteit
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 februari 2020 door Patrick Simons

Reformatorische scholen onder vuur na nieuw onderzoek homoseksualiteit: "Moeten hier zo snel mogelijk op aangesproken worden"

Van de reformatorische scholen in Nederland vindt 20 procent dat een homoseksuele relatie niet kan bestaan. Dat blijkt uit een onderzoek van datajournalistiek platform Pointer van KRO-NCRC. Aan de hand van de schoolprofielen werd onderzocht hoe de scholen denken over onderwerpen als homoseksualiteit.

Het is voor scholen inmiddels al jarenlang verplicht om tijdens de les aandacht te geven aan seksuele diversiteit. Scholen mogen echter wel zelf bepalen hoe ze dat precies invullen. Op basis van hoe ze dit invullen, stellen scholen ook een profiel op. Pointer keek naar 137 van deze profielen bij reformatorische scholen. 34 van deze profielen wijzen homoseksuele relaties af in het profiel. Een groter gedeelte benadrukt het Bijbelse onderscheid tussen man en vrouw: één op de drie onderzochte scholen doet dat. In totaal zijn er overigens 170 reformatorische scholen te vinden in Nederland.

“Het huwelijk van man en vrouw is op grond van de Bijbel de enige geoorloofde samenlevingsvorm”, valt in een profiel te lezen. “Ongehuwd samenwonen en een homoseksuele levenswijze worden als zijde in strijd met Gods Woord afgewezen.”

Overigens hebben ook 99 scholen in het profiel een standpunt omschreven over hoe je jezelf zou moeten kleden. Het gaat daarbij over het dragen van mannenkleding als vrouw en vrouwenkleding als man. Het onderscheid tussen jongens en meisjes is voor deze scholen erg belangrijk. Daarom dienen meisjes vaak een rok of jurk te dragen. Ook valt er in een profiel te lezen dat “men zich zo heeft te kleden dat Gods volk zich er niet aan ergert en de wereld er niet mee spot”.

Hoewel scholen verplicht zijn om over seksuele diversiteit te spreken, is het in ons onderwijssysteem niet mogelijk om ze te verplichten dat ook moreel positief te doen. Jasper van Dijk, Kamerlid namens de SP, is daar verbolgen over. “Leerlingen moeten leren dat het homohuwelijk gelijk is aan het heterohuwelijk.” Hij heeft minister van onderwijs Arie Slob dan ook om een reactie gevraagd. “De scholen moeten hier zo snel mogelijk op aangesproken worden. Als de minister niet met wetgeving komt, dan zal de SP zelf een wet maken om de kerndoelen aan te scherpen.”

Pieter Moens, bestuurder bij de overkoepelende organisatie Vereniging Gereformeerd Schoolonderwijs (VGS) stelt dat het onderwijs over seksuele diversiteit op reformatorische scholen twee lijnen bevat: “De eerste lijn gaat over het respectvol leren omgaan met andersdenkenden en de verschillende opvattingen over deze onderwerpen in de samenleving. De tweede lijn is de Bijbelse lijn, overeenkomstig de grondslag van onze scholen. Hier leggen we uit wat de Bijbel zegt over deze onderwerpen. Wij geloven dat op grond van de Bijbel het huwelijk en de seksualiteit daarbinnen bedoeld is voor één man en één vrouw. Voor andere relaties of samenlevingsvormen biedt de Bijbel geen ruimte.”

Lees hier meer.


Homoseksualiteit
- 5 redenen waarom christenen homoseksualiteit zouden moeten accepteren
- Voormalig homo Keesjan is nu gelukkig getrouwd met een vrouw: “God heeft mijn identiteit vernieuwd”
- John was een gewilde spreker in christelijk Nederland; totdat hij homo bleek te zijn
- 7 redenen waarom christenen homoseksualiteit zouden moeten afwijzen
- Christen en homo: het leidde bij Johan tot een posttraumatische stressstoornis
Meer over Homoseksualiteit »

Reacties

D
Dus de SP wil dat leerlingen op refoscholen zover komen dat ze andere samenlevingsvormen niet meer mogen afkeuren. Over indoctrinatie gesproken......H
En zo neemtis de intolerantie vanuit de lhbt beweging steeds triestere vormen aan....Inderdaad is het “huwelijk van man en vrouw op grond van de Bijbel de enige geoorloofde samenlevingsvorm”. Maar dat mag niet meer volgens de moderne mens die niets met God te maken wil hebben, want Jasper van Dijk stelt: leerlingen MOETEN leren dat het homohuwelijk gelijk is aan het heterohuwelijk”. Hij gaat dan tegen Gods goede wil in. Overigens heel goed wat Piet Moens aangeeft!Toon meer reacties (7)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!