Thierry Baudet
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 februari 2020 door Jeffrey Schipper

Hoofdredacteur Nederlands Dagblad: "Thierry Baudet doet aan racistisch blufpokeren"

Heeft Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet zich schuldig gemaakt aan racisme? Die vraag houdt veel mensen bezig nadat twee vriendinnen "ernstig werden lastiggevallen door vier Marokkanen". Later bleek dat het om een kaartcontrole door NS-medewerkers in burger ging. De hoofdredacties van de christelijke dagbladen Nederlands Dagblad en Reformatorisch Dagblad schrijven hierover.

"Of dit medewerkers met een Marokkaanse achtergrond waren, laat de NS terecht in het midden. Alsof dat relevant is; het zou het racistisch perspectief van Baudet en zijn goede bekenden maar bevestigen", schrijft ND-hoofdredacteur Sjirk Kuijper. "Feiten zijn ondergeschikt aan de vertelling; het giftige verhaal van een volk dat zucht onder vreemden die hun vrouwen belagen, is te populair om elke anekdote te factchecken." Volgens Kuijper doet de politiek leider aan "racistisch blufpokeren".

De hoofdredactie van het RD gebruikt minder grote woorden. "De NS-medewerkers deden gewoon hun werk en het had Baudet zeker gesierd als hij dat maandag niet omfloerst maar royaal zou hebben erkend." De reacties op dit incident vindt het RD "voorspelbaar". "Baudet predikt het eigen gelijk in een overrompelende stijl die vaak ongemakkelijk aandoet en waar maar moeilijk tegenop te boksen valt."

Het RD voegt toe dat het immigratiedebat "een veel te belangrijk thema is om geheel over te laten aan FVD en PVV". De hoofdredactie pleit voor een inhoudelijk debat, "zonder simplificaties, suggestieve beelden en populistische frames". Naar aanleiding van de ophef liet Baudet weten dat hij zich "te snel en te stevig" heeft uitgelaten en "de kwestie te haastig in een bredere politieke context" heeft getrokken.

Lees hier het volledige commentaar van Sjirk Kuijper en klik hier voor het commentaar van de RD-hoofdredactie.

Reacties

H
Waar is de verontwaardiging over het schurken van de CU tegen de islam? CU stemde op 27 oktober voor de motie Halsema waarmee ze de regering opriep de islamisering van ons land niet tegen te gaan. Waar is de verontwaardiging over de alsmaar uitbreidende EU, zo zelfs dat we straks niet meer terug kunnen.Racismeschreeuwers, hypocrieten! Baudet benoemd een probleem en geeft toe dat hij te voorbarig was, maar hoe zit het met het probleem? Wegkijken lijkt wel een reformatorische uitvinding.
H
Het oordeel van Sjirk Kuiper is ook al net zo voorbarig en ondoordacht als dat van Thierry Baudet. Over naïviteit gesproken...!
J
Je kunt TB demoniseren. En je kunt Marokkanen demoniseren. En moslims. En christenen. En Joden.

"wat is waarheid?" (Pilatus). TB adepten zullen moeten erkennen dat TB helemaal fout zat. Een 'eens maar nooit weer waarschuwing lijkt mij op zijn plaats'.
Toon meer reacties (8)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!