John Piper
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 februari 2020 door Geerten van Breugel

John Piper: Gebruik 'pastor' voor vrouwelijke kerkleiders "misleidend en onverstandig"

John Piper vindt het "misleidend, onverstandig en niet gegrond" als vrouwelijke kerkleiders 'pastors' genoemd worden. Hij stelt dit in een recente editie van 'Ask Pastor John', de podcast waarin hij vragen van luisteraars beantwoordt.

In deze aflevering stelt luisteraar Nick de vraag of vrouwelijke leiders in de kerk 'pastors' genoemd kunnen worden. "Mijn kerk herziet zijn visie op het gebruik van het woord 'pastors', omdat het alleen in Efefze 4:11 gebruikt zou worden en er daar geen specifieke bevoegdheden aan gekoppeld worden. Vrouwen zouden deze rol kunnen vervullen en nog steeds onder een kerkenraad functioneren, meer zoals een diacones die taken vervult in de gemeente. Is dat in lijn met andere delen uit de Bijbel?" Piper valt met de deur in huis: "Het is misleidend en onverstandig het Engelse woord 'pastor' voor vrouwen te gebruiken die een bediening hebben. In het Engels wordt het woord 'pastor' bedoeld als iemand met officieel leiderschap in de lokale kerk die preekt en de kerk overziet. Het is misleidend om die term te gebruiken voor leken."

Ook gaat de Amerikaanse predikant in op de claim dat de term alleen in Efeze 4:11 wordt gebruikt. "Er is maar een woord in het Grieks dat zowel herder als leraar betekent: .poimēn'. Het komt niet voor in de ESV (English Standard Version, red.) en het komt maar een keer voor in andere versies. Het idee van het leiden in het Nieuwe Testament wordt consistent geassocieerd met het leiderschap van ouderlingen en opzichters. Ik denk dat de mensen die pleiten voor het gebruiken van het woord 'pastor' voor de bediening van vrouwen het onderwijs van het Nieuwe Testament ondermijnen, ookal bedoelen ze het tegenovergestelde."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!