russisch

Nieuws

06 februari 2020 door Patrick Simons

Russisch-Orthodoxe Kerk wil stoppen met het inzegenen van wapens

In de Russisch-Orthodoxe kerk is een voorstel gedaan om te stoppen met de traditie om priesters massavernietigingswapens te laten inzegenen. Het besprenkelen van vliegtuigen en schepen met heilig water is volgens het voorstel nog wel passend.

Afgelopen maandag publiceerde de kerk een document waarin de rol van de kerk wordt beschreven in het zegenen van orthodoxe christenen die als taak hebben om hun militaire plicht te vervullen en het vaderland te beschermen. Daarbij worden mensen uitgenodigd om het voorstel online te bespreken. In Rusland is het heel normaal om priesters van allerlei dingen in te laten zegenen omdat je daarmee om goddelijke bescherming vraagt. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook bij auto’s en huizen.

Het was sinds de val van de Sovjet-Unie ook de gewoonte om wapens in te zegenen, ook wanneer het gebruik ervan talloze doden kan veroorzaken. Zelfs bij massavernietigingswapens werd dat gedaan. In het voorstel staat dat dit nu verleden tijd is en dat het verwijderd moet worden uit de pastorale praktijk. Wel blijft het volgens het voorstel passend om vervoer van soldaten over land, lucht en water te zegenen. Op die wijze willen ze god vragen om de mannen de beschermen die gebruik maken van dit vervoer.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
CIP.nl crowdfundt voor De Hoop. Draag jij bij aan het meubilair, dat nodig aan vervanging toe is?