ortberg
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 februari 2020 door Redactie

Voorganger Amerikaanse megakerk liet pedoseksueel met kinderen werken

Wederom is er een voorganger van een Amerikaanse megakerk in opspraak geraakt. Het gaat om John Ortberg. Hij hield namelijk een pedoseksuele medewerker van zijn kerk de hand boven het hoofd. Steker nog, hij liet hem zonder toezicht contact hebben met kinderen. Dat meldt Christian Post.

De kerk van Ortberg heeft in de omgeving van San Francisco zes verschillende vestigingen. Volgens de oudsten van de gemeente was de voorganger al sinds halverwege 2018 op de hoogte van het feit dat de medewerker pedoseksueel was, maar heeft hij daar niets mee gedaan. Hij heeft hem bijvoorbeeld geen andere taken gegeven of hulp gezocht. Overigens is het belangrijk om hierbij te vermelden dat de medewerker voor zover bekend geen strafbare feiten heeft gepleegd. Er is dus geen sprake van misbruik. Daarom stelt de raad van oudsten ook dat Ortberg niet verwijtbaar heeft gehandeld. Wel zeggen ze dat hij een verkeerde inschatting maakte.

Dit is de uitkomst van een onafhankelijk onderzoek dat de oudsten afgelopen maanden lieten uitvoeren naar de rol van Ortberg in het geheel. De verwachting is dat hij weer zal terugkeren als voorganger. Opvallend is overigens dat de zaak naar buiten kwam door de zoon van Ortberg, schrijver Daniel Lavery. Hij raakte in gesprek met de bewuste medewerker en die vertelde hem dat hij seksuele gevoelens voor kinderen heeft. Hij doet zijn verhaal in een statement op Twitter.

Toen Lavery zijn vader hier vervolgens mee confronteerde, bleek dat hij hier al van op de hoogte was. Hij weigerde er echter iets mee te doen en stelde dat Daniel samen met zijn vrouw Grace geen recht van spreken heeft omdat ze beiden transgender zijn. Het heeft vervolgens ook tot een familiebreuk geleid. Lavery ging het gesprek met de bewuste medewerker aan en adviseerde hem te stoppen met het vrijwilligerswerk en zich te laten behandelen. Daar gaf hij gehoor aan. Toen Ortberg de kwestie weigerde publiek te maken, stapte Lavery naar de raad van oudsten die vervolgens een onderzoek liet instellen. Het resultaat is dat Lavery gelijk had.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!