trump
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 februari 2020 door Patrick Simons

Christenen en kerkleiders reageren afwijzend op vredesplan Trump: "Plan geeft Palestijnen geen enkele zelfstandigheid"

Israël en Westerse christenen mogen dan positief zijn over het vredesplan van de Amerikaanse president Donald Trump, kerkleiders uit Jeruzalem en Arabische christenen zijn dat zeker niet. Ze stellen dat de deal helemaal geen vrede zal brengen en juist tot haat en geweld gaat leiden.

Volgens Daoud Kuttab is het plan bijvoorbeeld meer een dictaat tot overgave dan een daadwerkelijk vredesplan. Hij is christen, journalist en speelt een belangrijke rol binnen de Jordanese Evangelische Gemeenschap in Amman. “Het plan geeft de Palestijnen geen enkele zelfstandigheid of vrijheid”, vertelt hij tegen Christian Today. Israël kan de grenzen via de lucht en de zee controleren en ze kunnen Palestina binnenkomen wanneer ze willen.”

Ook Hanna Massad, een Palestijnse pastor reageert verbolgen op het plan. Volgens hem is het een oneerlijk plan en komt het niet tegemoet aan de wensen van de Palestijnen en ook niet aan VN-resoluties. Hij ziet het plan niet als gerechtigheid en wil dat er wordt teruggegaan naar de grenzen van 1967. “Het breekt je hart als je ziet hoe de mensen in Gaza lijden”, vertelt hij. “Als Palestijnen hebben we ook slechte dingen tegen Israëli’s gedaan. Maar wij zijn de zwakkere partij en lijden daardoor meer. We hopen op een eerlijke en rechtvaardige oplossing voor alle partijen. Maar die hoop is enkel in God.”

In een gezamenlijke verklaring laten kerkleiders en patriarchen uit Jeruzalem weten dat ze niet blij zijn met het vredesplan. Ze stellen daarom voor dat er een alternatief plan komt. Ze willen bovendien dat de PLO daarbij betrokken wordt omdat die volgens hen “de enige legitieme vertegenwoordiger van het Palestijnse volk” zijn. Bovendien willen ze ook dat hoofdstad Jeruzalem gedeeld moet worden door de verschillende volken en religies.

Reacties

M
Nou, zo te merken komt er dus helemaal geen oplossing want Jeruzalem zal nooit in stukjes gehakt worden. En dan te weten dat er biljoenen dollars in het nieuwe palestijnse gebied gepompt zouden worden om het welvarend te laten worden.

Dom om deze kans te laten lopen. Palestijnen missen nooit een kans om een kans te missen. Was te verwachten.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!