Nieuws

04 februari 2020 door Kerk in Actie

Syrisch-Aramese ‘Oden van Salomo’ in het Nederlands uitgevoerd

Pasen zonder de Matthäus Passion lijkt ondenkbaar. Toch kiest de Protestantse Kerk in Nederland er dit jaar voor een cd met een onbekend aantal vroeg-christelijke liederen ‘de Oden van Salomo’ (80-120 na Christus), met Pasen te promoten.

Het is een missionaire activiteit die onder de noemer ‘Daarom Pasen’ mensen in Nederland op een toegankelijke wijze laten ervaren waar het met Pasen echt om draait. Daarom Pasen is een vervolg op ‘Daarom Kerst’, waarbij meer dan 30.000 cd’s zijn verstuurd.

“Pasen is voor veel mensen tegenwoordig het feest van paaseieren en de paasbrunch. De echte betekenis van Pasen kennen we helaas steeds minder”, zegt organisator Daan Damsteeg. “Pasen is het feest waarop we mogen vieren dat Jezus opstond uit de dood en dat het kruis waaraan Hij stierf niet het einde is, maar een nieuw begin van verzoening tussen God en mensen. Het wonderbaarlijke verhaal van Gods liefde en genade voor alle mensen. Dat cadeau willen we graag delen via deze gratis cd.”

De liederen zijn pas in 1909 opnieuw ontdekt door James Rendel Harris. Componist Sjoerd Visser vertaalde de liederen van het Syrisch, een vorm van het Aramees – de taal die Jezus en Zijn leerlingen spraken, naar het Nederlands. En gebruikte naast westerse instrumenten ook de Syrische luit.

Daarom Pasen is een project van de Protestantse Kerk in Nederland en Kerk in Actie. De cd’s zijn ook bedoeld om niet- en randkerkelijken op een laagdrempelige manier te laten kennismaken met het Paasevangelie.

Klik hier voor meer informatie

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
CIP.nl crowdfundt voor De Hoop. Draag jij bij aan het meubilair, dat nodig aan vervanging toe is?