cgk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 februari 2020 door Patrick Simons

Synode CGK wil olie op het vuur voorkomen: volg landelijke afspraken over vrouw in het ambt

Het slotakkoord van de synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) was afgelopen vrijdagmiddag op zijn minst opvallend te noemen. Er werd namelijk unaniem een oproep aan alle kerken gedaan om, in afwachting van de synode, geen besluiten te nemen of uit te voeren die tegen de reeds bestaande landelijke afspraken ingaan.

Daarmee wordt vooral gedoeld op het openstellen van het ambt voor vrouwen en homoseksuele kerkgangers met een relatie toelaten aan het avondmaal. De kerken die deze besluiten reeds genomen hebben, worden opgeroepen ze niet uit te voeren. Het idee ontstond volgens het Nederlands Dagblad toen hoogleraar kerkrecht Herman Selderhuis aan het woord kwam. Hij stelde verbaasd te zijn dat er zo weinig algemene verontwaardiging was toen lokale kerken besloten om bewust van landelijk gemaakte afspraken af te wijken. “We dreigen dit normaal te gaan vinden dat afspraken niet worden nagekomen. Het is het gedogen van gedrag dat we in ons eigen gezin niet accepteren, waarom dan wel in Gods huisgezin?”

Selderhuis stelde dan ook voor aan de synode om een unanieme en daarmee eenstemmige boodschap af te geven. Hij vroeg de synode om samen met hem de kerken op te roepen “geen besluiten te nemen die onder ons ter discussie staan. Om niet nog meer olie op het vuur te gooien, vuur waarmee ons huis brandt.” De synode stemde hier unaniem mee in.

CIP.nl sprak vorig jaar met Herman Selderhuis: "We bidden om eenheid en danken dat die er niet komt".


CGK-crisis vrouw in het ambt
- Eerste CGK-vrouw bevestigd als ambtsdrager; CGK-predikant spreekt van "zwarte dag"
- CGK-predikant P. Roos zwijgt niet langer over spanningen 'vrouw in het ambt': "Theologisch kan er veel te veel door de beugel"
- Herman Selderhuis over de crisis in de CGK: "We bidden om eenheid en danken dat die er niet komt"
- Ds. C. P. de Boer vindt 'vrouw in het ambt' geen bijzaak: "Kerkenraden in Nieuwegein en Arnhem plaatsen zichzelf buiten de CGK"
- Ds. A. A. Egas over spanningen binnen de CGK: "Vrouwelijke ambtsdragers zullen gedoogd worden" - CIP Podcast
Meer over CGK-crisis vrouw in het ambt »

Reacties

W
De kop is misleidend. Er is afgesproken om nu 'even' geen besluiten te nemen op de synode en de gemeenten worden gevraagd!! om dat nu ook even niet te doen. In afwachting van gesprekken van wijze mannen(vrouwen???) een aantal hoogleraren hoe uit de impasse te komen. Dit onderwerp komt over 2 maanden alweer op tafel....Even afkoelen dus.
J
Als wij geroepen worden om in de voet stappen van DE HEERE JEZUS te gaan dan moeten we ons richten naar de wil van GOD. De HEERE JEZUS geeft aan dat DE VADER verheerlijkt wordt door ZIJN GEBODEN EN INZETTINGEN te bewaren. Deze GEBODEN EN INZETTINGEN zijn te lezen in de boeken van MOZUS. Hierin staat te lezen dat het lhbti GOD een Gruwel is. Dit gebod te negeren is de GEBODEN DES HEEREN aan passen naar ons inzicht. Dit deed Koning Achab ook en deze wordt in de Bijbel beschreven als een Goddeloze koning.
K
Er werden door de tegenstanders grote woorden gebruikt. Tot het met geestelijke nood aan toe. Gek genoeg gaat die geestelijke nood alleen over wat binnen de CKG gebeurd. Wat er in een andere kerk gebeurd, of in de wereld, of waar het de geestelijke nood van de homoseksueel betreft, dat is (blijkens de verslaglegging in het RD) niet van belang. Ben overigens benieuwd welke gedrag binnen zijn eigen gezin wordt bedoeld door Selderhuis.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!