orgel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 februari 2020 door Patrick Simons

Psalmen steeds minder geliefd onder jongeren

Vorige week werd bekend dat een nieuwe psalmberijming definitief van de baan lijkt. De synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) ziet dat in ieder geval niet zitten. Des te opvallender is dat uit een onderzoek in diezelfde kerk blijkt dat steeds meer jongeren de huidige liedcultuur niet meer ziet zitten. Dat meldt het Nederlands Dagblad.

Een christelijk-gereformeerde taakgroep voerde in opdracht van de synode een onderzoek uit onder jongeren van 11 tot en met 29 jaar. Daarbij moest worden gekeken hoe jongeren de zingbaarheid van psalmen ervaren. Dat blijkt lang niet altijd het geval te zijn. Zo geeft meer dan de helft van de ondervraagden aan de aansluiting van psalmen op hun eigen geloofsbeleving ‘min of meer als een probleem’ te ervaren. Redenen die daarbij worden genoemd, zijn de culturele afstand tot de Psalmen, maar ook de begrijpelijkheid.

Daarnaast blijkt uit het onderzoek bovendien dat de muzikale stijl van de Psalmen een probleem is voor veel jongeren. Ze geven de voorkeur aan een vlottere muziekstijl en willen het liefst meerdere instrumenten naast het orgel.

Lees het hele artikel in het Nederlands Dagblad.

Reacties

O
Tja de taal is echt onbegrijpelijk voor hun. Denken deze dominee nou echt dat er in de hemel ook zo gezongen wordt?! Maar geef ook meer andere vor mnen een kans. Psalmen voor nu is populair en niet ordinair om het zo maar te zeggen. We zouden wat meer moeten meemaken hoe het in andere kerken gaat en leren over kerkmuren heen te kijken.
J
Welk genre de voorkeur heeft lijkt me enigszins leeftijdsgebonden. Dat de jongeren een andere voorkeur hebben is vrij logisch. Dat was veertig jaar terug ook zo.
P
Als de psalmen in een geloofsbeleving een probleem is waar is dan je geloof op gebaseerd. Als de rede zou zijn van het niet begrijpen begrijp je de rest van de Bijbel dan wel. Ik zie ook wel in dat de muzikale keuze een struikelblok is maar kom niet met het verhaal van een culturele afstand tot de psalmen naar begrijpelijkheid.
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!