carla
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 februari 2020 door Patrick Simons

D66 vs. ChristenUnie bij Nieuwsuur over 'voltooid leven': "Overheid is geroepen het leven van mensen te beschermen"

Tweede Kamerlid namens de ChristenUnie Carla Dik-Faber ging donderdagavond bij het tv-programma Nieuwsuur het debat aan met Pia Dijkstra van D66. Dit naar aanleiding van het onderzoek van Els van Wijngaarden dat vorige week werd gepubliceerd over ‘voltooid leven’. Moeten ouderen die niet ziek zijn zelf kunnen beslissen over hun dood?

Tijdens de uitzending van Nieuwsuur kwamen niet alleen de Kamerleden aan het woord. Het programma sprak ook met twee oudere mensen. Eén van hen is Arie, overtuigd christen en tegen euthanasie: “Mijn leven is in Gods hand”, vertelt hij desgevraagd. De ander, Helene, is niet gelovig en ziet haar leven als ‘voltooid’. “Ik hoef eigenlijk niets meer”, vertelt Helene. “Je kijkt terug op je leven en denkt eigenlijk: het is mooi geweest. Het zit erop.” Arie denkt er echter heel anders over: “Ik vind dat de overheid geroepen is om het leven van de mensen te beschermen”, vervolgt Arie. Dus die wet mag er niet komen.”

Aan tafel bij Nieuwsuur gaan Pia Dijkstra, voorvechter van het recht op euthanasie van mensen die hun leven als voltooid zien, en Carla Dik-Faber van ChristenUnie met elkaar in discussie. Dijkstra krijgt allereerst de vraag voorgeschoteld of de 0.18 procent van de 55-plussers die daadwerkelijk dood willen en niet ziek zijn niet wat laag is voor zo’n ingewikkelde wet. “Ik vind tienduizend mensen helemaal niet weinig”, reageert ze. “Dat vind ik heel veel. Als je naar percentages kijkt, wij maken wel wetten voor minder mensen.” Dijkstra vertelt daar direct bij dat het onderzoek is gedaan onder 55-plussers, maar dat haar wet zal gaan over mensen van 75 jaar en ouder. Dat gaat dus over nog veel minder mensen. “Dat zijn mensen die een wens hebben om hun leven op een door hen zelf uitgekozen moment te willen beëindigen.”

Carla Dik-Faber staat daar niet achter. “Ik vind het heel goed dat dit rapport hier nu ligt. Wat mij opviel was dat er ook gekeken is naar de groep mensen die een voltooid leven hebben. Er is geconcludeerd dat er onder de groep 70+ geen mensen zijn die gezond zijn, terugkijken op een geslaagd leven en op dit moment in eigen regie een einde willen maken aan hun leven. Els Wijngaarden heeft die groep niet gevonden. Dat wil ik benadrukken. Zij wijst wel veel vraagstukken eromheen aan. Mensen hebben te maken met eenzaamheid, met gebrek aan verbinding met het leven, mensen hebben financiële problemen en piekeren heel veel. Daardoor wordt de doodswens versterkt. Als dat de problemen zijn waar mensen tegenaan lopen, laten we dan die problemen oplossen.”

Bekijk hier het hele item

Reacties

Door de zondeval is helaas veel ellende, zinloosheid en dood ontstaan. Maar dat is niet Gods bedoeling die ons het LEVEN gaf.

Zonder God is er geen leven, en zeker geen zgn. ‘voltooid’ leven.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!