auschwitz

Nieuws

31 januari 2020 door Patrick Simons

NOS-Jeugdjournaal 'vergeet' Joden te benoemen bij item over herdenking Auschwitz: "Dit is volgens mij bewust zo gedaan"

Maandag 27 januari was het Holocaust Memorial Day. Op deze dag wordt de bevrijding van Auschwitz herdacht. Ook het NOS Jeugdjournaal besteedde er aandacht aan. Kijkers reageerden echter geschokt op de manier waarop dat gebeurde. Zo 'vergat' men om Joden duidelijk te benoemen. Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité spreekt zelfs van bewuste geschiedvervalsing.

"Auschwitz was het grootste en meest beruchte kamp uit de Tweede Wereldoorlog", vertelt de presentatrice. "Naar schatting zijn er 1.1 miljoen mensen vermoord, een onvoorstelbaar aantal, waarom Auschwitz hét symbool is geworden uit die gruwelijke tijd." Vervolgens wordt er een filmpje getoond waarin meer over Auschwitz wordt verteld. Ook daarin wordt er met geen woord over Joden gerept. Daar wordt door sommigen furieus op gereageerd. Zo schrijft het Nieuw Israëlietisch Nieuwsblad (NIW) over het filmpje: “Nergens wordt genoemd dat het om een massamoord ging, laat staan een industriële massamoord, op Joden, Sinti en Roma, noch waaróm ze werden vermoord, namelijk simpelweg omdat ze Jood, Sinti of Roma waren. De waarom-vraag wordt nergens gesteld.”

Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, reageert ook furieus: “Auschwitz is uitgerekend hét symbool van de Jodenvervolging en die van Sinti en Roma.. Het staat symbool voor de uitroeiing van Joden. Als je dat niet benoemt, ben je niet goed bezig. Dit is volgens mij bewust zo gedaan, een bewuste geschiedvervalsing en dat is heel erg, echt heel erg.”

Ook op Twitter ontstond er na de uitzending de nodige consternatie. Verschillende politici spraken hun verontwaardiging uit, net als diverse Joodse organisaties. Het duurde echter tot vrijdagmiddag voordat het jeugdjournaal zelf via Twitter reageerde: “We zijn erop gewezen onvolledig te zijn in de berichtgeving wat betreft herdenking concentratiekamp Auschwitz”, begint de verklaring. “In het tv-onderwerp van maandag 27 januari hebben we wel degelijk benoemd dat er veel Joden zijn opgepakt. Maar we hadden inderdaad duidelijker moeten maken dat vooral Joden, Roma en Sinti het slachtoffer waren van de nazi’s. Het artikel op de site is daarom aangepast. Wij vinden het jammer dat op voorhand kwade opzet wordt vermoed. Natuurlijk willen wij niet aan geschiedvervalsing doen en boycotten we de termen Jood, Sinti of Roma uiteraard nooit.”

Reacties

K
Als dit geen opzet was (en dag mag ik toch nog hopen), dan is het wel gigantisch knullig. Dan weet je als journalist bij het jeugdjournaal echt niet dat je bezig bent kinderen een heel belangrijk stukje geschiedenis bij te brengen.
T
Wat een bittere uitglijder. Men mag zich wezenloos schamen. Zo onverantwoordelijk om dit te ( vergeten) . Daarmee bezeerd men oude wonden. Bijna onmogelijk om daar geen bozegeest van antisemitische achter te vermoeden. Het doet denken aan hen die zeiden : " Wir haben das nicht gewust.".Tegen joden zijn er duivelse krachten ook nu actief, welke het volk Israel willen vernietigen : "ausradieren" noemden de nazi's dat. Er waren ook christenen die het zelfde lot werd toe bedeeld.

Lees " Nacht und Nebel" van Floris Bakels

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
CIP.nl crowdfundt voor De Hoop. Draag jij bij aan het meubilair, dat nodig aan vervanging toe is?