Pakistan vlag
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 januari 2020 door Open Doors

Rechtbank in Pakistan spreekt veertig christenen vrij

Een Pakistaanse rechtbank in Lahore heeft veertig christelijke mannen vrijgesproken, die vals beschuldigd waren van betrokkenheid bij een lynchpartij na een bomaanslag.

Twee zelfmoordterroristen pleegden op 15 maart 2015 een aanslag op twee kerken in de christelijke wijk Youhanabad in Lahore. Bij de aanslag kwamen ten minste vijftien mensen om en raakten meer dan zeventig mensen gewond. Youhanabad is het dichtstbevolkte christelijke gebied van Pakistan. Uit woede over de dodelijke aanslag stak een boze menigte twee mannen in brand die beschuldigd werden van betrokkenheid bij de aanval.

Het hof voor terrorismebestrijding klaagde in 2016 zeker 42 christenen aan voor medeplichtigheid aan het lynchen. Twee van de verdachten stierven in de gevangenis, naar verluidt door gebrek aan toegang tot medische zorg. De overige veertig werden woensdag door de rechter vrijgesproken, waarna zij naar huis mochten.

Christelijke inwoners van Youhanabad reageerden opgelucht. Volgens hen was het overlijden van de twee christelijke gevangenen reden om de overige veertig vrij te laten. “Hun dood fungeerde als katalysator en versterkt de roep om meer gerechtigheid voor christenen”, aldus een van de wijkbewoners. De christelijke minderheid in Pakistan voelt zich al jaren ernstig bedreigd door extremistische moslims. Ongeveer drie procent van de 235 miljoen Pakistanen is christelijk. Pakistan staat op de Ranglijst Christenvervolging, een jaarlijks overzicht van Open Doors, op de vijfde plaats.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!