GerGem-synode

Nieuws

30 januari 2020 door Jeffrey Schipper

Synode GerGem spreekt zich uit over onderscheid verbondsbeloften en evangeliebeloften

Het onderscheid tussen verbondsbeloften en evangeliebeloften is een heet hangijzer binnen de uiterste rechterflank van de reformatorische gezindte. Het kwam aan de orde op de generale synode van de Gereformeerde Gemeenten.

Er is volgens het Reformatorisch Dagblad ingestemd met een rapport waarin wordt uitgelegd wat de verbondsbeloften en evangeliebeloften volgens de GerGem inhouden. In het rapport wordt uitgesproken dat met de verbondsbeloften niets anders bedoeld wordt dan de onvoorwaardelijke beloften, terwijl met de evangeliebeloften de voorwaardelijke beloften bedoeld worden.

De evangeliebeloften zijn 'voor algemeen gebruik' en de verbondsbeloften voor de uitverkorenen. Eerder vertelde GerGem-predikant C. Harinck in dit RD-interview waarom hij onderscheid tussen verbondsbeloften en evangeliebeloften zo belangrijk vindt. "Ik vind dat onderscheid in de Bijbel zelf terug. Soms belooft God dingen, ongeacht wat mensen doen of laten. Die beloften behoren vooral bij het verbond der genade. De Evangeliebeloften vragen van de mens zien, komen en geloven. Daarom wordt er ook wel gesproken over voorwaardelijke en onvoorwaardelijke beloften. (...) De verbondsbeloften zijn een sterke troost voor de gelovigen, de Evangeliebeloften openen een ruime deur voor onbekeerden."

Vorig jaar publiceerde de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN) een boek om afstand te nemen van de GerGem-visie op dit punt. "Wij zijn die mening (onderscheid tussen evangeliebeloften en verbondsbeloften, red.) niet toegedaan. Alle beloften van genade worden immers in Christus vervuld. Alle genade vloeit voort uit het eeuwige verbond der genade, en het gemaakte onderscheid tussen de evangeliebeloften en de verbondsbeloften wordt bij de oudvaders niet gevonden." In 1953 zijn de GerGem en GGiN van elkaar gescheiden.

Tijdens de generale synode werd ook besloten om ruimte te maken voor extra pastoraal werk van ouderlingen tegen betaling. Er komt een modelregeling die gemeenten kunnen gebruiken. Lees hier meer over de generale synode van de GerGem.

Reacties

D
Is er iemand, die mij kan uitleggen wat de gevolgen zijn voor de kerkgangers tussen deze twee beloften? Ik ervaar deze discussie als een dogmatisch gedraai, waar niemand bij gebaat is.
J
"De evangeliebeloften zijn 'voor algemeen gebruik' en de verbondsbeloften voor de uitverkorenen.". Ik snap er niet al te veel van. Misschien kan iemand mij enkele concrete voorbeelden geven van zowel de evangeliebeloften als de verbondsbeloften.
M
Dit noemen ze nu 'kerkleer'.

Niet bepaald verhelderend, en dan druk ik me uiterst mild uit.

Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
CIP.nl crowdfundt voor De Hoop. Draag jij bij aan het meubilair, dat nodig aan vervanging toe is?