Stefan Paas

God

30 januari 2020 door Jeffrey Schipper

Theoloog Stefan Paas: 'Als synode vrouw in het ambt on-Bijbelse dwaling noemen zou sektarisch zijn'

"Het zou nogal parmantig zijn - om niet te zeggen sektarisch - als de synode van een enkel Nederlands kerkverband de vrouw in het ambt zou verwerpen als een on-Bijbelse dwaling", schrijft theoloog Stefan Paas in een opinieartikel voor het Nederlands Dagblad.

Worden kerken die onderdeel zijn van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) buiten het kerkverband geplaatst als ze zich niet houden aan de landelijke afspraak? Die vraag ligt deze week op tafel bij de generale synode van de CGK. Christelijke gereformeerde gemeenten die samenwerken met kerken uit een ander kerkverband (waar vrouwelijke ambtsdragers wél zijn toegestaan) in Arnhem, IJmuiden, Nieuwegein en Hilversum besloten om vrouwelijke ambtsdragers te bevestigen. En dat terwijl de CGK in 1998 afspraken dat volgens de Bijbel "het gezaghebbend leidinggeven aan de gemeente aan de man en niet aan de vrouw toekomt.” 

Stefan Paas is het niet eens met predikanten als ds. A. C. Uitslag en ds. C. P. de Boer die stellen dat het gezag van de Schrift op het spel staat. "Het gaat om verschillen in interpretatie van de Schrift tussen mensen die allemaal het gezag van de Schrift erkennen. Beide standpunten kunnen zich beroepen op Bijbelteksten en historische argumenten." Een tweede argument is dat er één strakke lijn op dit punt gehanteerd zou moeten worden. Hiermee worden volgens Paas kerken tekortgedaan die "na zorgvuldige Schriftstudie, op dit punt tot andere (meerderheids)besluiten gekomen."

"Een belangrijk uitgangspunt van het gereformeerde kerkrecht is dat de ene gemeente niet zal heersen over de andere. Dat is geen vrijbrief voor kerkelijke anarchie, maar wel aanleiding om terughoudend te zijn met het opleggen van lasten aan anderen die je zelf niet kunt of wilt dragen", aldus de voormalig Theoloog des Vaderlands.

Lees hier het volledige commentaar van Stefan Paas.


Vrouw-zijn
- Mogen vrouwen preken? Dit zijn de voors en tegens!
- Dr. Bert Loonstra: "Logisch dat Paulus zei dat vrouwen moeten zwijgen"
- Vrouwen moeten hun mond houden
- Vrouwen in het ambt? Dit zegt de Bijbel volgens Stefan
- Vrouwen moeten zich onderwerpen aan hun man: hoe zit dat eigenlijk?
Meer over Vrouw-zijn »

CGK-crisis vrouw in het ambt
- Eerste CGK-vrouw bevestigd als ambtsdrager; CGK-predikant spreekt van "zwarte dag"
- CGK-predikant P. Roos zwijgt niet langer over spanningen 'vrouw in het ambt': "Theologisch kan er veel te veel door de beugel"
- Herman Selderhuis over de crisis in de CGK: "We bidden om eenheid en danken dat die er niet komt"
- Ds. A. A. Egas over spanningen binnen de CGK: "Vrouwelijke ambtsdragers zullen gedoogd worden" - CIP Podcast
- Ds. C. P. de Boer vindt 'vrouw in het ambt' geen bijzaak: "Kerkenraden in Nieuwegein en Arnhem plaatsen zichzelf buiten de CGK"
Meer over CGK-crisis vrouw in het ambt »

Reacties

E
Ik heb als leek en onbedorven door theologisch geleuter het NT gelezen, en kan alleen maar concluderen dat vrouwen het in het ambt niet zijn toegestaan. Dat sluit aan bij hoe de Joden het deden, en bij hoe de eerste christenen het deden. Het kostte me wel moeite om me het standpunt van het NT eigen te maken, dus ik begrijp wel dat je liever de Bijbel 'anders' leest dan gewoon leest wat er staat.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
CIP.nl crowdfundt voor De Hoop. Draag jij bij aan het meubilair, dat nodig aan vervanging toe is?