Israël Palestijnen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 januari 2020 door Jeffrey Schipper

Zo reageren ChristenUnie en SGP op Trumps vredesplan voor Israëli's en Palestijnen

"Goed dat er een poging gedaan wordt om de impasse te doorbreken. Het voorstel van Trump verdient een eerlijke kans. Alleen via onderhandelingen kan er gekomen tot duurzame vrede", aldus ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind in reactie op het door Donald Trump gepresenteerde vredesplan voor Israëli's en Palestijnen.

Het plan moet uiteindelijk leiden tot twee staten naast elkaar, Israël en Palestina. Maar waar Palestina precies komt te liggen, is onduidelijk. Daar moet over onderhandeld worden, vindt Trump. Zijn regering ziet in heel Jeruzalem "de ongedeelde Israëlische hoofdstad" en ziet in door kolonisten ingenomen Palestijns gebied ook Israëlisch grondgebied.

Voordewind juicht het toe dat "er na decennia van impasse en wederzijds lijden, een nieuw plan ligt om tot een veilig Israël met erkende grenzen te komen en een levensvatbare Palestijnse staat. Beide partijen zullen het via onderhandelingen eens moeten worden over afspraken om samen te leven. Alleen via dialoog kan er duurzame vrede ontstaan en we hopen dat dit plan hieraan bijdraagt. Aanslagen en tegenaanvallen hebben tot nu toe alleen geleid tot slachtoffers en haat.

De ChristenUnie vindt dat dit plan de moeite waard is om serieus genomen te worden door beide partijen. Onze hoop is dat dit het begin is van nieuwe onderhandelingen en een herstart van het gestokte vredesproces. Het plan biedt een Palestijnse staat economische kansen. Tegelijk erkent het de religieuze waarde die de drie wereldreligies zien in Israël en hun heilige plaatsen zoals de speciale status van Jeruzalem en de Tempelberg. Het plan doet recht aan 3.000 jaar joodse geschiedenis in het land en erkent het recht van het Palestijnse volk op een eigen staat", aldus het CU-Kamerlid op de site van zijn partij.

SGP-leider Kees van der Staaij hield het bij een korte reactie via Twitter: "Vredesplan verdient serieuze overweging. Onverstandig om deur gelijk dicht te gooien." De Palestijnse autoriteiten hebben het plan vooraf al afgedaan als "bedrog". Zij willen de sinds 1967 'bezette' Palestijnse gebieden terug. 


Politiek
- Kaag vergelijkt ChristenUnie met 'roestig geparkeerde auto'
- SGP stelt schriftelijke vragen over opkomend salafisme in Nederland
- Kees van der Staaij uiterst kritisch op verlenging avondklok
- Baudet op de bres voor Israël: "Bondgenoot en historisch-religieus verbonden vriend"
- Christelijke regeringspartij stemt tegen voorstel om 500 vluchtelingenkinderen op te nemen
Meer over Politiek »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

A
De Arabieren zeggen al vanaf 1948 nee. Zij willen Israël al vanaf dag 1 vernietigen en zeggen al bij voorbaat nee tegen ieder plan. Hoe moet je onderhandelen met mensen die op je ondergang uit zijn?
K
Het land is voor EEUWIG aan Abraham en zijn nageslacht gegeven.

Heeft eeuwig een beperkte houdbaarheidsdatm?

Rabin zei jaren geleden al" de palestijnen hebben recht om in het land te wonen, maar zij hebben geen recht op het land"
G
(vervolg 16:27) Het blijft treurig om te zien, dat het Palestijns leiderschap geen zier geeft om de belangen van zijn eigen bevolking. Ook al wil men naar buiten doen geloven dat alle Palestijnen tegen het vredesplan zijn, is de werkelijkheid genuanceerder. Er zijn vele Palestijnen die anders denken dan het leiderschap. Alleen daar mee naar buiten komen is gevaarlijk vanwege de kans op gevangenschap of liquidatie. Want dan collaboreer je met de vijand. Zo is de bevolking gevangene van hun eigen leiders.
Toon meer reacties (7)