kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 januari 2020 door Patrick Simons

Nieuw onderzoek: kerk wordt niet meer als veilig en betrouwbaar gezien

Uit de jaarlijkse Hoopbarometer blijkt dat Nederlanders vorig jaar positiever zijn geworden over hun toekomst. Tegelijkertijd signaleert dr. Steven van den Heuvel minder goed nieuws: de kerk wordt niet meer als veilige plaats gezien. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad, dat met Van den Heuvel sprak.

Uit het onderzoek dat ieder jaar wordt uitgevoerd door Erasmus Happiness Economics Research Organisation (EHERO) blijkt dat Nederlanders over het algemeen meer vertrouwen hebben gekregen. Daarbij zijn familie en buurtbewoners favoriet. Ook is er gekeken naar maatschappelijke organisaties. Daarbij scoort de lokale politie het hoogst. Ze behalen een score van 6.5 op een schaal van 1 tot 10. Religieuze instituten eindigde in deze lijst op de laatste plaats, met een score van 4.2.

Dat religieuze instituten zo laag scoren, komt volgens onderzoeker Steven van den Heuvel voornamelijk door negatieve beeldvorming. “Dat is deels begrijpelijk, denk aan het misbruikschandaal in de Rooms-Katholieke Kerk en de publicatie van de Nashvilleverklaring. Hierdoor wordt de kerk vanuit de samenleving niet meer als een veilige en betrouwbare plek gezien. Dat is wat mij betreft een zorgelijke ontwikkeling.”

Lees het artikel in het Reformatorisch Dagblad.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen