antisemitisme
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 januari 2020 door Kerknet

Duitse kerkleiders roepen op tot verzet tegen Jodenhaat: "Veel christenen hebben met de nazi's samengewerkt"

Naar aanleiding van de Dag voor de Herdenking van de Holocaust (27 januari) hebben de Duitse katholieke en lutherse Kerk gepubliceerd een gemeenschappelijke verklaring over de 75e verjaardag van de bevrijding van het concentratiekamp Auschwitz. Daarin worden zowel de politici als de samenleving opgeroepen om zich samen tegen antisemitisme te verzetten, laat Kerknet weten.

EKD-voorzitter Heinrich Bedford-Strohm en kardinaal Reinhard Marx, de voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie (DBK) roepen op om niet onverschillig te blijven voor het lijden van de slachtoffers van de Holocaust. "Daarmee verraden wij deze misbruikte en vermoorde mensen en plegen wij tegelijkertijd verraad aan de waarden van de menselijke beschaving."

Tegelijk roepen zij ook de eigen kerkgemeenschap, en vooral in Duitsland, op om kritisch te durven terugkijken naar de eigen geschiedenis: "Wij mogen niet over het hoofd zien dat veel christenen met het nationaal-socialistische regime hebben samengewerkt, hebben gezwegen over de vervolging van de joden of die zelfs hebben gepromoot."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.