Leenard Kanselaar
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

29 januari 2020 door Leenard Kanselaar

Wordt er in jullie gezin al geTiktokt?

Wie niet met jongeren optrekt, heeft er waarschijnlijk nog nooit van gehoord: TikTok. Het nieuwe social media platform dat razend populair is onder tieners. Een heerlijke plek om zich creatief te kunnen ontplooien, maar onschuldig is het zeker niet. Alertheid van opvoeders is nodig.

Vergeet Instagram en Snapchat, want TikTok is vandaag de dag het snelst groeiende social media platform. Momenteel maakt 64% van de kinderen onder de twaalf jaar hier gebruik van. Met TikTok maak je korte filmpjes van 15 seconden waarin je bijvoorbeeld je favoriete artiest nadoet, een dansje, sketch of challenge uitvoert met daarbij de keuze uit talloze liedjes, filters en geluidseffecten.

Uiting van creativiteit
TikTok is voor tieners dé ultieme plek om hun creativiteit te uiten. Want een goed TikTok-filmpje maken, is een stuk moeilijker dan een post op Instagram of lange vlog op YouTube. Wil je een beetje likes en aandacht krijgen moet je het goed aanpakken. Er moet een script bedacht worden en daarna moet je het filmen en monteren. Je kunt uren bezig zijn met een filmpje van 15 seconden. Het ultieme doel? Op de ‘For You’-page belanden. Dat is een openbare pagina waar ook niet-volgers jouw video kunnen bekijken.

Daarnaast is TikTok voor tieners een ‘digitale hangplek’. Je kunt er online relaxen met je vrienden. Zonder bij elkaar te zijn, kun je samen te gekke filmpjes maken en deze met de wereld delen.

Tot slot voorziet de app in een belangrijke behoefte van tieners die volop bezig zijn met het ontdekken van wie ze zijn. Op TikTok, en andere social media kanalen, krijgen ze door likes, volgers en reacties aandacht en bevestiging. 'Ik was altijd een onzeker meisje’ zegt Nina Tokaya (17) met 223 duizend volgers, ‘maar door TikTok heb ik veel zelfvertrouwen gekregen'.

Automatisch openbaar
Maar het gebruik van TikTok is niet zonder risico’s. Wanneer je een account aanmaakt staat je profiel automatisch op 'openbaar'. Kinderen veranderen dit niet graag, want met een openbaar profiel scoor je meer likes en volgers. Maar 'openbaar' betekent ook dat iedereen je video's, naam en soms zelfs woonplaats kan zien. Kinderen zijn zich hier niet van bewust en dat is wel nodig. Want met de explosieve groei van de app komen er steeds meer meldingen binnen van seksueel ongewenst gedrag op TikTok. Oudere mannen en andere mensen met verkeerde bedoelingen benaderen kinderen en jongeren voor seks en naaktfoto's. Een gevaarlijke ontwikkeling, zeker wanneer je bedenkt dat veel kinderen op TikTok zonder na te denken hun favoriete artiesten nadoen met vaak daarbij behorende ongepaste dansmoves, uitgevoerd in strakke legging of kort rokje.

Samen TikTokken
Het is enorm belangrijk om van jongs af aan interesse te tonen en betrokken te zijn in de internetbelevenissen van je kind. Dat kun je doen door, zeker wanneer je kind nog jong is, regelmatig over hun schouders mee te kijken met wat ze online delen. En door vragen te stellen, zoals 'met wie heb je vandaag geTikTokt?' of 'welke leuke TikTok filmpjes heb je gezien?'. Maak je kind bewust van wat je wel of niet online deelt en de impact die bepaalde dansmoves en kleding kan hebben op anderen. En het meest praktische, zet het TikTok account van je kind op ‘privé’. Zo kunnen alleen de mensen die je kind volgen filmpjes zien en chatberichten sturen. Daarbij is het belangrijk om je kind uit te leggen dat het beter is om geen vriendschapsverzoek van onbekenden te accepteren.

En tot slot nog een bonustip voor alle opvoeders. Ga samen met je kind TikTokken en maak te gekke filmpjes van jullie onvergetelijke dansmoves, huisdieren of hilarische challenges.
Ik wens jullie een mooi en veilig TikTok avontuur toe.

Wilt u meer informatie over wat jongeren online bezighoudt, boeit en beweegt en hoe je daar als ouder mee om kunt gaan? Like dan de pagina van Onleen Opvoeden.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Download hier al onze gratis e-books + achtergronden!