misbruik
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 januari 2020 door Patrick Simons

Opnieuw voorganger Willow Creek beschuldigd van seksueel misbruik

Binnen Willow Creek heeft niet alleen Bill Hybels zich schuldig gemaakt aan seksueel misbruik. Deze week kwam naar buiten dat medeoprichter Gilbert Bilezikian, beter bekend als ‘dr. B’ ook minstens één vrouw seksueel misbruikte. Deze vrouw deelde haar verhaal op Facebook. De kerk reageerde eerder deze week door te stellen dat de beschuldiging juist is.

Ann Lindberg vertelt op Facebook gedetailleerd wat haar is overkomen. Ze vertelt dat het allemaal begon met wat subtiel geflirt maar al snel groeide het uit tot aanrakingen en zoenen. De inmiddels 92-jarige voorganger zetten haar ook onder druk om seks met hem te hebben. Hij vertelde daarbij dat hij niet gelukkig was met zijn huwelijk en dat hij liever met Lindberg zou trouwen. Toen ze op een nacht naar de auto wandelden, duwde hij haar hardhandig tegen de muur greep een borst en zoende haar hardhandig.

Opvallender is misschien nog wel dat Willow Creek al sinds 2010 op de hoogte is van de kwestie. Toen besloot Lindberg namelijk om open kaart te spelen richting de kerk. Geholpen werd ze echter niet. De kerk vond dat verdere stappen niet nodig waren omdat er geen sprake was geweest van seks. In de post op Facebook vertelt Lindberg dat ze zich sindsdien geïntimideerd voelt in de kerk. Zo wordt ze naar eigen zeggen vals beschuldigd van fouten en zonder goede reden afgewezen voor leiderschap. Er zou zelfs een beveiliger haar in de gaten hebben gehouden als ze in de kerk zat.

Willow Creek heeft inmiddels gereageerd door te stellen dat de beschuldiging van seksueel wangedrag inderdaad klopt. In een brief aan de staf van de gemeente schrijft de huidige voorganger Steve Gillen dat er geen excuus bestaat voor de schade die dr. B. heeft aangericht. Hij stelt echter wel te vinden dat de kerk de melding van Lindberg serieus heeft genomen. Zelf wil Bilezikian voorlopig niet reageren.

Het is de tweede keer in een paar jaar tijd dat de kerk op deze manier in het nieuws komt. In 2018 werd voorganger Bill Hybels beschuldigd van seksueel misbruik en machtsmisbruik. Hij moest daardoor aftreden.

Lees ook: #ChurchToo? Bill Hybels stapt op na beschuldigingen wangedrag en Deze vrouw moest porno kijken met haar geestelijke held Bill Hybels.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!