Wilkin van de Kamp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

28 januari 2020 door Wilkin van de Kamp

Niet alles wat ons overkomt is Gods wil

In de Heidelbergse Catechismus staat ‘dat zonder de wil van mijn hemelse Vader geen haar van mijn hoofd vallen kan, ja zelfs, dat mij alle dingen tot mijn heil moeten dienen.’ Maar is dat wat Jezus ons leert? In het tekstgedeelte van vandaag zegt Jezus dat niet één musje ter aarde zal vallen buiten God om, zonder dat onze hemelse Vader ervan weet en erbij is. In de grondtekst staat niet dat het ook Zijn wil is. Catastrofes, verkeersongelukken, natuurrampen en andere verschrikkelijke gebeurtenissen zijn niet voorbestemd door God.

Niet alles wat ons overkomt is Gods wil. Toen Adam en Eva de Hof van Eden moesten verlaten leefden ze niet langer onder de bescherming van God. Is God vervolgens oneerlijk als er nare dingen gebeuren? Veel rampen zijn het gevolg van menselijk falen, menselijke nalatigheid en soms boze opzet. Koning Salomo concludeert: ‘Dat heb ik allemaal gezien, toen ik mijn aandacht vestigde op alles wat er hier in deze wereld gebeurt zolang de ene mens macht uitoefent ten koste van de andere’ (Prediker 8:9, GN).

Omdat zondige mensen om de macht strijden, lijden onschuldige mensen onder het onrecht dat hen wordt aangedaan. Wij zijn het die de aarde gevuld hebben met geweld, haat, oorlog, slavernij, misbruik, ongelijkheid en onderdrukking. Een groot deel van al het lijden wordt veroorzaakt doordat wij egoïstisch zijn en elkaar oneerlijk en onjuist behandelen.

Je kunt je afvragen waarom God niet ingrijpt als wij er zo’n puinhoop van maken. Maar God vraagt zich af waarom wij niets doen: ‘De Heer ziet dat er geen recht heerst en is diep verontwaardigd. Hij staat verbijsterd: niemand die iets doet, niemand die ingrijpt!’ (Jesaja 59:15-16, GN). Grijpt het jou nog aan?

Worden niet twee musjes voor een penninkje verkocht? En niet een van die zal op de aarde vallen buiten uw Vader om, zegt Jezus in Matteüs 10:29.

Dit fragment is afkomstig uit het boek Begin je dag met God. Klik hier om de uitgave te bestellen.

Lees ook: Wilkin van de Kamp over waarom God lijden toelaat en niet alle zieken genezen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Download hier al onze gratis e-books + achtergronden!