vrouwen

Nieuws

27 januari 2020 door Patrick Simons

Vrouwelijke ouderling tijdens GKv-synode: "Nu zwijgteksten aan de orde zijn, kan ik niet langer zwijgen"

Donderdag en vrijdag besprak de synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) de tientallen bezwaarschriften die ze ontvingen tegen de vrouw in het ambt. Sinds ruim twee jaar zijn alle ambten in de kerk geopend voor vrouwen. Een speciale commissie concludeerde dat dit besluit onvoldoende is onderbouwd. De synode reageerde vrijdag.

Als belangrijkste argument noemde de commissie dat Bijbelteksten over het zwijgen van de vrouw in de gemeente “onvoldoende in rekening gebracht” werden. Dat is tegelijkertijd ook het belangrijkste argument van de tegenstanders van de vrouw in het ambt. De synode nam uitgebreid de tijd om over het onderwerp te spreken. Dominee Sieds de Jong bestudeerde namens de commissie de verschillende teksten, waaronder 1 Timotheüs 2 waar staat dat de vrouw zich bescheiden en gehoorzaam moet laten onderwijzen. “Het gaat daar om een brief voor een concrete situatie in een concrete gemeente. Wees voorzichtig daar grote conclusies uit te trekken”, tekent het Nederlands Dagblad uit zijn mond op.

De predikant komt naar eigen zeggen tot een voorzichtige conclusie: “Alle teksten wijzen wel op onderscheid maar niet op onderschikking. Deze Bijbels verantwoorde uitleg impliceert dat er van hieruit geen belemmeringen zijn voor de vrouw in het ambt.” Het merendeel van de synode ging daarin met hem mee.

Tot slot was het opvallend dat vrijdag voor het eerst een vrouwelijk synodelid aan het woord kwam over dit onderwerp. Ouderling Sytske van Delden-Ubels: “Nu de zwijgteksten aan de orde zijn, kan ik niet meer zwijgen.” Ze sprak verder over een waardevolle discussie; “Ik hoop dat er harten door geraakt worden en ogen geopend. We verlangen ernaar om als broeders en zusters God te dienen met de gaven die Hij ons gegeven heeft.”

Lees een uitgebreid verslag in het Nederlands Dagblad.

Reacties

G
Mooi, kan de bijbel iets dunner gemaakt worden dus. Haal de brieven aan Timotheus er dan uit, als het toch niet voor ons is!

En ook die van Titus en nog meer dus. Ook die van de eisen die gesteld worden aan oudsten die mannen waren, of voegt iemand er eisen aan vrouwelijke oudsten bij in?

Het is één grote leugen, en ze wéten het.

Gezag is een vies woord. Gehoorzaamheid nog smeriger.

Jezus zei al dat hij verdeeldheid kwam brengen toch? Maar dat mag hij niet dus volgen we hém in ieder geval niet!
L
Er zal wellicht nooit eensgezindheid zijn over dit onderwerp. Dat is er over de doop ook niet. Om bv. nog te zwijgen over de "echtscheidingsteksten" die nogal vrijblijvend geïnterpreteerd worden. Moet er over alles eensgezindheid zijn? Zomaar een vraag...
Quote: “…..1 Timotheüs 2 waar staat dat de vrouw zich bescheiden en gehoorzaam moet laten onderwijzen. Het gaat daar om een brief voor een concrete situatie in een concrete gemeente. Wees voorzichtig daar grote conclusies uit te trekken”Nee, het gaat in 1 Tim. 2 niet over een concrete situatie. Paulus beroept zich hier op een nog altijd geldende wetmatigheid nl. “de scheppingsorde”. Vandaar 1 Kor. 14:34 “Zoals in ‘alle gemeenten der heilgenen’ moeten de vrouwen in de ‘gemeenten’ zwijgen.”

Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
CIP.nl crowdfundt voor De Hoop. Al 99 procent van het bedrag is opgehaald. Draag je bij?