vrouw bijbel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 januari 2020 door Patrick Simons

Synode GKV ontvangt tientallen bezwaarschriften tegen vrouw in het ambt

De synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) heeft donderdag een hele dag uitgetrokken om bezwaarschriften tegen de vrouw in het ambt te bespreken. Het Reformatorisch Dagblad meldt dat er in totaal meer dan 20 bezwaarschriften bij de synode zijn binnengekomen. Ook vandaag worden de bezwaarschriften nog besproken.

Ruim twee jaar geleden besloot de landelijke vergadering van de GKV om de ambten van predikant, ouderling en diaken op te stellen voor vrouwen. Iets minder dan de helft van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt in Nederland maakt daar ook daadwerkelijk gebruik van. Nu blijkt dat lang niet iedereen het eens is met het besluit. In de bezwaarschriften klinkt het verzoek door om het synodebesluit te herzien.

De commissie revisieverzoeken m/v concludeert na het bestuderen van de bezwaarschriften in ieder geval dat het besluit om vrouwen tot het ambt toe te laten onvoldoende is onderbouwd. De commissie meent dat de Bijbelteksten over het zwijgen van de vrouw in de gemeente “onvoldoende in rekening gebracht”. Tegelijkertijd adviseert de commissie om de besluiten voorlopig niet te herzien. Overigens werd ook bekend dat een Indonesische zusterkerk de banden met de GKV heeft verbroken omdat vrouwen zijn toegelaten tot het ambt.

Lees meer in het Reformatorisch Dagblad.

Reacties

Als er een besluit is genomen en men gaat het besluit later herzien, om zodoende tot een nieuw besluit te komen, wat is dan de waarde van het genomen besluit. Een commissie moet daadkrachtig zijn en genoeg vertrouwen uitstralen. Leden dienen het door de commissie genomen besluit te accepteren (wat is anders de functie van een commissie). Indien we binnen de kerk ons bezighouden met bezwaarschriften op genomen besluiten maken we ons naar buiten ongeloofwaardig.
De traditionele kerken verkeren in een crisis. De NGK, zal zich sterk moeten maken in de eenwording met de GKV, om de gezags autoriteit van de synode te ontmantelen. De GKV synode heeft haar gezag zwaar beschadigd en de NGK hebben aangetoont zonder synode kerkverband te kunnen zijn.
A
vrouwen moeten zwijgen

Behalve op de kinderclub de jeugdsoos de jong volwassen groep de senioren bijeenkomst de vrouwen ochtend en de zangdiensten o,ja verder mogen ze ook nog wel mee praten over allerlei practische zaken zoals schoonmaken en koffie zetten maar verder : mondje dicht
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.