CGK-synode
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 januari 2020 door Jeffrey Schipper

CGK-voorstel op tafel om kerken die afwijken van landelijke afspraken buitenspel te zetten

Worden kerken die onderdeel zijn van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) buiten het kerkverband geplaatst als ze zich niet houden aan de landelijke afspraak? Die vraag is opnieuw actueel omdat de meerderheid van een christelijk-gereformeerde synodecommissie hiervoor pleit.

Dit voorstel is te lezen in de synoderapporten en commissievoorstellen die in aanloop naar de tweede vergaderweek van generale synode van de CGK. Vorig jaar hebben gemeenten in IJmuiden, Nieuwegein en Hilversum besloten om vrouwelijke ambtsdragers te bevestigen. Om 'deze ontwikkelingen een halt toe te roepen' is het voorstel volgens de synodecommissie nodig. In het uiterste geval komt, als het aan de commissie ligt, een breuk met de CGK op tafel omdat het gezag van de Bijbel in het geding is.

De synodecommissie stelt volgens het Nederlands Dagblad het volgende voor:

- Geen nieuwe samenwerkingsgemeenten met vrijgemaakt- en Nederlands-gereformeerden.

- In alle samenwerkingsgemeenten geldt de ‘minst verstrekkende kerkorde’.

- Nauwe banden met de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt afschalen.

- Een bezinningsproces op binnenkerkelijke verschillen onder leiding van een nieuwe landelijke werkgroep.

De vrouw in het ambt is momenteel een heet hangijzer in de CGK. Behoudende CGK-predikanten vinden dat kerkenraden die vrouwelijke ambtsdragers bevestigen synode-afspraken negeren en zichzelf daarmee buiten het kerkverband plaatsen. De CGK spraken in 1998 uit dat volgens de Bijbel "het gezaghebbend leidinggeven aan de gemeente aan de man en niet aan de vrouw toekomt.” Van de samenwerkingsgemeenten wordt sinds de synode van 1998 verwacht dat zij zich houden aan de minst vérgaande kerkorde. Dat is in deze kwestie die van de CGK.

Naar aanleiding van de eerste vergaderweek werd al duidelijk dat een CGK-commissie de komende tijd onderzoekt wat de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) in 2004 en de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv) in 2017 over vrouwelijke ambtsdragers hebben besloten. In deze gemeenten is het wél mogelijk om vrouwelijke ambtsdragers te bevestigen. In het onderzoek wordt ook het boek 'Meedenken met Paulus' van dr. Bert Loonstra meegenomen. De generale synode vervolgt het gesprek hierover in de tweede vergaderweek (28-31 januari).

CIP.nl sprak vorig jaar over deze kwestie in de CIP Podcast. Ook spraken we met synodevoorzitter ds. J. G. Schenau: "Kerken die eigen opvattingen volgen, zorgen voor spanningen".


CGK-crisis vrouw in het ambt
- Eerste CGK-vrouw bevestigd als ambtsdrager; CGK-predikant spreekt van "zwarte dag"
- CGK-predikant P. Roos zwijgt niet langer over spanningen 'vrouw in het ambt': "Theologisch kan er veel te veel door de beugel"
- Herman Selderhuis over de crisis in de CGK: "We bidden om eenheid en danken dat die er niet komt"
- Ds. C. P. de Boer vindt 'vrouw in het ambt' geen bijzaak: "Kerkenraden in Nieuwegein en Arnhem plaatsen zichzelf buiten de CGK"
- Ds. A. A. Egas over spanningen binnen de CGK: "Vrouwelijke ambtsdragers zullen gedoogd worden" - CIP Podcast
Meer over CGK-crisis vrouw in het ambt »

Reacties

K
Het is niet het gezag van de bijbel, maar het gezag van degenen die de bijbel uit legt. Voor de rest is het een treurige ontwikkeling, waarbij ik mag hopen dat er niet weer een afgescheiden kerkverband ontstaat.
L
Zijn er nog Salomo’s? Salomo kreeg zijn wijsheid van de Here God. Aanpakken mag nooit het middel worden vanuit een kerkverband. Zoeken naar een rechtvaardige oplossing dat is de taal die de Bijbel gebruikt. In deze waar er kerken zijn die zich niet hebben gehouden aan afspraken en waar de CGK zich zelf nog aan het buigen is over vrouw en ambt. Niet goed dat velen waaronder ook de journalistiek vanuit de kerken en de reacties die in deze rubriek worden gegeven een toon aanslaan die niet past.
P
Als na jaren studie en discussies verschillende theologen niet tot een eenduidige conclusie kunnen komen is het verstandig om genuanceerd met dit soort onderwerpen om te gaan, zoals bijv. de GKV doet. Zwart-wit besluiten zullen de CGK geen goed doen. En helaas geldt dit op dit moment voor meer onderwerpen.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!