vuurwerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

22 januari 2020 door Geraldine Averesch

Een knallend 2020: wordt het tijd voor een vuurwerkverbod?

Kerst en oud en nieuw zijn weer voorbij. Nederland begint aan een nieuw jaar. Veel Nederlanders hebben goed voornemens. Toch lijken veel van deze goede voornemens in het water te vallen. Alleen al rond de jaarwisseling waren er veel incidenten rondom hulpverleners.

Vuurwerk
De cijfers liegen er niet om. Vorig jaar werden er volgends de landelijke korpschef Erik Akerboom zo'n 59 agenten belaagd door burgers. Dit jaar is dit aantal alleen al in de gemeente Ede overschreden. Akerboom noemde ontploffingen, branden en vernielingen. Niet alleen politiemensen hadden het zwaar te verduren: "Brandweermensen zijn tijdens bluswerkzaamheden belaagd met vuurwerk en stenen en moesten beschermd worden door de ME”, zo beschreef de korpschef één incident. "Dit mag nooit normaal worden.” voegde hij er terecht aan toe. Akerboom had oud en nieuw eerder al omschreven als een "hoog risico-evenement”.

Verbod
Al deze bovenstaande cijfers vragen om een vuurwerkverbod. De vuurwerkbranche staat achter de oproep om knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden en wil daarover in overleg met politie, burgemeesters en de overheid. Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) wil het liefst op korte termijn een akkoord bereiken waarin ‘de randvoorwaarden voor een veilige en feestelijke jaarwisseling’ zijn opgenomen.
Het kabinet liet afgelopen zomer weten een verbod in te stellen op enkel de zwaarste categorie van consumentenvuurwerk. Het gaat dan voornamelijk om 100.000-knallers. De vuurwerkbranche reageerde toen al dat dit lang niet ver genoeg gaat. "Als het doel is het aantal letselgevallen te verlagen, helpt dit helemaal niets”, zei toenmalige voorzitter Leo Groeneveld toen.

Gelukkig heeft het kabinet gehoor gegeven aan deze oproep. Voor het eerst wil een meerderheid in de Tweede Kamer een eind maken aan gevaarlijk vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Het gaat om de twee coalitiepartijen D66 en de ChristenUnie en de oppositiepartijen GroenLinks, SP, PvdA, Partij voor de Dieren, 50Plus, SGP, DENK en de eenmansfractie Van Kooten-Arissen; in totaal 76 zetels.

Handhaven
Goed dat dit wordt verboden, maar hoe wordt dit gecontroleerd? Als deze vuurpijlen en ander zwaar vuurwerk worden afgestoken, zijn de daders al vaak de dans ontsprongen voordat de politie of andere handhavers hen kunnen beboeten en het vuurwerk in beslag kunnen nemen. Is hierdoor een algeheel particulier vuurwerk verbod niet veel beter? Hierdoor wordt dit veel controleerbaarder. De incidenten zullen hierdoor drastisch afnemen. Wat nou als je toch vuurwerk wilt zien? Dan is daar altijd nog een kans om de grote vuurwerkshows te bekijken in verschillende steden. Hierdoor kan het niet meer tot last zijn voor de mensen die ons helpen. Zij staan in dienst van de maatschappij; het kan niet zo zijn dat zij daarvoor een grote golf geweld riskeren. Ik weet nu een goed voornemen voor volgend jaar: Een vuurwerkvrij en respectvol oud en nieuw voor onze hulpverleners, omdat ze altijd voor ons klaarstaan!

Geraldine Averesch is bestuurslid Politiek bij SGP-jongeren.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!