echtscheiding
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

22 januari 2020 door Jeffrey Schipper

'Een vrouw uit onze kerk is uit de kerk gezet en zwanger van haar nieuwe man'

'Anderhalf jaar geleden is er een vrouw uit onze gemeente verwijderd omdat zij een relatie had buiten haar huwelijk.' Inmiddels is deze vrouw gescheiden en zwanger van haar nieuwe man, met wie ze nog niet is getrouwd. 'Hoe moet ik hier persoonlijk mee omgaan? Moet je zo iemand wel uit de gemeente stoten?', wil de vragensteller weten in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

Ds. W. G. Hulsman geeft antwoord op deze ingewikkelde vraag. "Wanneer iemand in een openbare zonde valt, is het goed dat hij of zij daar op aangesproken wordt. Niet voor niets staat er in de tien geboden: u zult niet echtbreken. Dit kan leiden tot tuchtuitoefening. Bijvoorbeeld: iemand wordt het avondmaal ontzegd. Of iemand vervolgens ook de gemeente moet worden uitgezet, vind ik lastig. Vooral ook omdat ik de situatie niet ken. Bovendien denk ik aan de uitspraak van Jezus toen een overspelige vrouw bij Jezus werd gebracht: 'Wie zonder zonde is werpe de eerste steen'.”

De hervormde predikant uit Genemuiden raadt de vragensteller aan om hierover open te zijn tegenover de vrouw in kwestie. Het zou volgens de dominee kunnen dat ze behoefte heeft aan het delen van haar verhaal. "De zonde zullen we nooit goed kunnen praten, maar de zondaar kunnen we misschien wel verder helpen", aldus Hulsman.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

T
Waar staat in de Bijbel dat de kerk het recht van God krijgt een gescheiden vrouw de maaltijd des Heren te ontzeggen?
De mevrouw die niet weet hoe hiermee om te gaan zou een normale liefdevolle houding kunnen aannemen tegen de vermeende overspelige vrouw. Na gedegen onderzoek van het kerkbestuur en wederhoor, zou het wenselijk zijn dat de uitspraak van genoemd bestuur helderheid verschaft in de kerk en richtlijnen hoe met deze situatie om te gaan.
Helaas zijn christenen sneller met veroordelen dan met getuigen! Het eerste wordt ons letterlijk door Jezus verboden, het laatste is Jezus' opdracht aan ons.
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.