Arie Slob

Nieuws

22 januari 2020 door Jeffrey Schipper

Grondwetsartikel over onderwijsvrijheid zit ChristenUnie-minister Slob in de weg

De rechtbank bepaalde maandag dat minister Arie Slob (Onderwijs) het bestuur van het islamitische Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam niet had mogen opdragen te vertrekken. NRC Handelsblad legt de vinger op de zere plek en maakt duidelijk dat het grondwetsartikel over onderwijsvrijheid de ChristenUnie-minister in de weg zit.

De islamitische middelbare school raakte vorig jaar maart in opspraak, nadat inlichtingendienst AIVD had gewaarschuwd dat de schoolleiding banden zou hebben met extremistische figuren. Het schoolbestuur vocht deze zogenoemde aanwijzing van de minister aan, wat nooit eerder is gedaan. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) trok naar aanleiding van het AIVD-bericht aan de bel bij de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Zij vroeg daarop het bestuur om op te stappen.

Slob wordt in zijn aanpak van het Haga in de weg gezeten door het grondwetsartikel over onderwijs dat hem als ChristenUnie-politicus zo dierbaar is, constateert NRC Handelsblad. Om streng salafistische of anderszins antidemocratische scholen aan te kunnen pakken, pleiten VVD en PvdA voor een grondwetswijziging. 'Maar Artikel 23 beschermt ook het recht van streng christelijke scholen om vrijelijk gesticht en bestierd te worden en dus willen Slob en een deel van zijn achterban van een grondwetswijziging niets weten', aldus NRC.

Slob zegt dat de uitspraak hem een "ongemakkelijk gevoel" geeft. "De rechtbank constateert namelijk dat er ruimte is in deze school voor personen met een antidemocratisch en anti-integratief gedachtegoed. De AIVD waarschuwde daar al voor", zegt de minister over een eerdere waarschuwing van de inlichtingendienst.

De ChristenUnie-minister gaat tegen de uitspraak van de rechter in hoger beroep. Het is volgens Slob belangrijk om te weten wat hij wel mag in het "belang van de leerlingen".

Reacties

g
Vrijheid van godsdienst is een groot dilemma, nu de islam steeds groter wordt.
H
Het probleem wordt niet veroorzaakt door art. 23 GW maar door externe invloeden op allochtone scholen , de migratiegolf, de mislukte integratie en ....een overheid die haar roeping niet meer verstaat.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
CIP.nl crowdfundt voor De Hoop. Draag jij bij aan het meubilair, dat nodig aan vervanging toe is?