jehovahs getuigen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 januari 2020 door AD.nl

Jehovah's Getuigen willen rapport over misbruik tegenhouden

Afgelopen jaar deed de Universiteit Utrecht onderzoek naar misbruikzaken binnen de Jehovah’s Getuigen, in opdracht van het ministerie van Justitie. Deze week worden de resultaten gepresenteerd. De Jehovah’s Getuigen willen echter voorkomen dat dit rapport uitkomt, dat meldt het Algemeen Dagblad.

De gemeenschap beschouwt het onderzoek als "wetenschappelijk en feitelijk onjuist, lasterlijk en zeer beledigend". Daarom heeft de gemeenschap een kort geding aangespannen om de publicatie te voorkomen. Volgens hen is er namelijk sprake van discriminatie op basis van godsdienst. In het onderzoek is onder andere gekeken in hoeverre de gemeenschap invloed heeft gehad op de bereidheid van slachtoffers van seksueel misbruik tot het doen van aangifte. 

Naar aanleiding van de onthullingen van dagblad Trouw drong de Tweede Kamer aan op een onafhankelijk onderzoek. In de eerste instantie was de gelovige gemeenschap zelf gevraagd om een onderzoek in te stellen, maar dit werd afgeslagen. 

Aanstaande woensdag vindt het kort geding plaats bij de rechtbank in Utrecht. Als het kort geding wordt afgewezen, zal de Universiteit Utrecht donderdag het rapport uitbrengen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!